Aurelio Martínez: 'Ik wil met mijn muziek het tij keren'

augustus 2008 -

Aurelio Martínez is een van de belangrijkste ambassadeurs van de Garifuna-muziek die langzaam maar zeker de wereld verovert. Waar hij ook is, overal draagt hij uit hoe bijzonder zijn cultuur is. "Onze cultuur is uniek in de wereld. Dat is ook de reden waarom de Unesco haar onlangs tot Werelderfgoed heeft verklaard. Fantastisch natuurlijk, maar je koopt er niets voor zolang de mooie woorden niet worden ondersteund door geld om onze cultuur te behouden en verbreiden. Bijvoorbeeld door muziekscholen te stichten, want die zijn er niet in de Garifunagebieden."

Aurelio Martínez

De Garifunabevolking aan de Caribische kust van Honduras, Belize, Guatemala en Nicaragua, is ontstaan uit een mix van aan slavernij ontsnapte Afrikanen en de inheemse bevolking. De in januari 2008 overleden Andy Palacio was de eerste Garifuna-zanger die hun muziek op buitenlandse podia bracht. Martínez, al op zijn zesde actief als percussiespeler en gezegend met een fluwelen stemgeluid, treedt nu in zijn voetsporen. Hun droom om hun Afrikaanse roots te ontdekken, gaat voor Martínez in vervulling door de toekenning van het Rolex Mentorship, waardoor hij een jaar lang kan samenwerken met de Senegalese superster Youssou N'Dour. "De ritmes van onze muziek zijn hetzelfde. Ik hoop veel van hem te leren", zegt hij daarover.

Zanger, gitarist, componist en songwriter Martínez is ook politiek actief als eerste Garifuna-afgevaardigde in het Hondurese parlement. Hij is er echter van overtuigd dat hij met muziek meer kan bereiken dan als politicus. "Garifuna's zingen over het leed dat hun overkomt. Ik trek dat door en zing over maatschappelijk leed zoals aids of ngo's die geld steken in projecten die uiteindelijk niets opleveren. Als ik met mijn muziek mijn mensen aanspreek, dan heeft dat veel meer effect dan campagnes van de overheid of van geldverslindende organisaties. Zo draag ik bovendien bij aan het behoud van de Garifunacultuur die snel verloren gaat, bijvoorbeeld door de opmars van de evangelische kerken in Midden-Amerika. Zij verbieden de Garifuna's om te dansen en hun rituelen uit te voeren. Slechts 200.000 van de 400.000 Garifuna's in Honduras speken onze eigen taal nog. Ik hoop dat ik met mijn muziek het tij kan keren."

Het Hivos Cultuur Fonds ondersteunde in 2008 de cd-productie Umalali. The Garifuna Women's Project.