Oegandezen en Nederlanders in experimenteel anti-aidstheater

augustus 2008 -

Een beetje vreemd vonden ze het wel, de Oegandese acteurs. Ineens moesten ze een spermacel spelen. In Kampala treden in juli 2008 Oegandezen zij-aan-zij op met Nederlanders, wat een bijzondere theatermix oplevert.

foto

De honderden scholieren van de Kampala Secondary School komen niet meer bij van het lachen, wanneer ze op het podium een als zaadcel verklede acteur het hiv-virus over zien brengen. Toch is dit een serieuze aangelegenheid. Op het podium werken Oegandese acteurs samen met theaterstudenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. "Oegandezen zijn dit soort theater niet gewend, maar ze begrijpen het wel", vertelt Dirk Bruinsma. Twaalf studenten, leden van de theatergroep Zoet Zuur, waren deze zomer in Oeganda om theater te maken over aids.

"Het is een interculturele worsteling", vertelt John Kayongo in vloeiend Nederlands. De van oorsprong Oegandese Kayongo doceert aan de HKU en heeft zich opgeworpen als begeleider van de groep in zijn vaderland. "Hier zie je een mix van twee verschillende werelden. In Oeganda wordt een plot afgesproken voor een verhaal, daar worden de acteurs bij gezocht en dan kan er direct gespeeld worden. Terwijl wij in Nederland veel meer gewend zijn om te denken in thema's en om symboliek te gebruiken. De Nederlanders vonden het helemaal niet vreemd dat iemand als spermacel het toneel op komt, de Oegandezen juist wel."

Drie keer wordt de speciale voorstelling Sweet Sour opgevoerd in Oeganda, op middelbare scholen. "Het was ook wel even wennen voor de Nederlanders dat ze gewoon op het grasveld op moesten treden, in plaats van op een podium", zegt Kayongo. Ook in Nederland verzorgen de jongeren optredens over aids. Bruinsma: "Zoet Zuur is in 2006 opgericht, toen we de voorstelling 'Flirten met de dood' maakten." Rondom wereldaidsdag 2008 (1 december) is de voorstelling nog op een aantal ROC's in Nederland te zien.