Batik na de aardbeving

december 2008 -

Het centrum van de aardbeving die het Indonesische eiland Java eind mei 2006 trof, bevond zich in het dorpje Giriloyo (gemeente Wukisari) in de provincie Jogjakarta. Zesduizend mensen kwamen om het leven; huizen en openbare voorzieningen werden verwoest. Duizenden bedrijfjes verloren hun afzetmarkt en hun kapitaal. Een van die bedrijfjes was Batik Wukirsari.

image

Foto: Danu Primanto

"Na de aardbeving haalde ik 50,000 rupiah (3,5 euro) op bij dertig vrouwen hier", zegt Akhyar Martini. "We kochten wat lappen stof en materiaal om batik te maken voor de verkoop. De meeste vrouwen hier kunnen batikken, het wordt in dit dorp al sinds 1600 gedaan. Deze batik is dertig jaar oud en dit is er een van honderd jaar, van mijn grootmoeder." Haar verzameling hangt in een vitrinekast in haar eenvoudige showroom. "De gemeenschappelijke showroom van onze groep Sido Mukti, die we na de aardbeving hebben opgezet, is hiernaast", zegt Akhyar. "Ik ben de leidster van de groep." In Giriloyo zijn er vier grote batikgroepen: Sekar Arum, Sido Mukti, Sekar Kedaton en Sungging Tumpuk.

Jogja Heritage Society (JHS), een plaatselijke ngo die zich richt op cultureel erfgoed, fungeerde als mentor bij het opzetten van de groep. Hij verstrekte 15 miljoen rupiah (990 euro) als microcrediet en verzorgde bovendien lessen in marketing en verkoop. "We kregen een workshop kleurtechniek van Balai Kerajinan dan Batik Jogjakarta (Jogjakarta ambachten- en batikbureau). Synthetische kleurstof is efficiënter dan natuurlijke. Je hebt maar een week nodig om een batik te maken, en helderheid en contrast zijn beter. Het materiaal is echter minder duurzaam. Het hangt van de order af of we met natuurlijke of synthetische kleurstoffen werken."

In de toekomst wil de groep ecotoeristische activiteiten organiseren om de producten bij het publiek te introduceren. De groep boort zo een nieuwe markt aan. "Ik heb ervaren dat de aardbeving in zekere zin een zegen is geweest", zegt Akhyar.