Pichet Klunchun blijft investeren in Thaise eigentijdse dans

december 2008 -

"Wat ik probeer is om de mensen in Thailand op een andere manier naar hun eigen cultuur te laten kijken. Dat is bepaald niet makkelijk, maar gaat wel steeds beter." De Thaise choreograaf Pichet Klunchun won in december 2008 met de voorstelling Pichet Klunchun and Myself die hij samen met Fransman Jérôme Bel maakte, de eerste ROUTES Award, een prijs van de European Cultural Foundation voor culturele diversiteit.

Klunchun is uitgesproken over wat dat voor hem betekent. "Culturele diversiteit is mijn werk. Ik kan me geen leven voorstellen zonder. Wat ik met mijn eigen gezelschap PK Lifework doe, is de klassieke dans uit Thailand uit de Kohn cultuur, een traditionele Thaise dansvorm koppelen aan moderne dans. Daarmee bereik ik in Bangkok een heel gevarieerd publiek. Voor traditionele denkende Thai zijn mijn voorstellingen soms niet te volgen. Maar vooral jongeren en buitenlanders vinden mijn werk wel mooi."

image

Beeld uit 'Pichet Klunchun and Myself'

De danskunst van Pichet oogt zeer esthetisch en koppelt klassieke bewegingen met moderne danspassen en eigentijdse ensceneringen. Klunchun werkt inmiddels over de hele wereld en is vaak betrokken bij projecten die een interculturele signatuur hebben. "Werken met verschillende culturen vind ik altijd het spannendst om te doen. In Bangkok is dat voor mij vanzelfsprekend omdat hier veel Chinezen, Indiërs en andere buitenlanders leven."

"We hebben in Thailand nauwelijks een traditie in eigentijdse dans en ik wil die heel graag helpen ontwikkelen. Ik blijf dan ook beslist in Thailand wonen en werken, ondanks dat ik vaak gevraagd wordt in Frankrijk en Duitsland. Het prijzengeld, zo'n 25.000 euro, komt me goed van pas. We krijgen geen subsidie, dus het maken van nieuwe voorstellingen is altijd lastig omdat ik weinig honorarium aan dansers kan betalen. Met de volgende productie zal dat nu beter kunnen lukken. Ik blijf wel met enige regelmaat in het buitenland werken. De verdiensten daarvan investeer ik in de verdere ontwikkeling van mijn eigen dansgezelschap."