Tropenmuseum haalt de wereld binnen

december 2008 -

Op uitnodiging van het Tropenmuseum stroomde een internationaal publiek toe voor het gratis toegankelijke symposium 'The Tropenmuseum for a change!' over de nieuwe opstelling van de vaste collecties op 11 december 2008. Na een helder verhaal van prof. Susan Legêne, als voormalig hoofd van de conservatoren verantwoordelijk voor de herstructurering, kreeg de zaal ruim de gelegenheid om alle zeven galerijen te bezoeken.

image

Op de eerste verdieping trof de symposiumganger een keur aan objecten en verhalen uit Zuidoost-Azië (en textiel uit Indonesië), Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea en Rondom India. Op de verdieping daarboven zijn Afrika, Latijns-Amerika & de Cariben en West-Azië & Noord-Afrika voor het voetlicht gebracht.

Voor de paneldiscussie waren specialisten uitgenodigd: Okwui Enwezor, het bekendst van zijn directeurschap van de Documenta 11 in Kassel (1998-2002), Henrietta Lidchi, verantwoordelijk voor de Afdeling Wereldculturen van de Nationale Musea van Schotland, en Jyotindra Jain, hoogleraar aan de School voor de Kunsten en Esthetiek van de Jawaharlal Nehru Universiteit in Delhi.

Met prof. Kitty Zijlmans als moderator kwamen de volgende, soms pittige, commentaren ter tafel: Enwezor vroeg zich af of een etnografisch museum eigenlijk wel kennis over het heden kan overbrengen. Lidchi roemde de variatie aan mises-en-scène en de verschillende perspectieven van verhalen vertellen, hoewel dat ook hier en daar een onevenwichtig beeld oplevert. Prof. Jain complimenteerde het museum met het integreren van hedendaagse en populaire cultuur en tekende aan dat dit in het geval van India slechts bij een voetnoot blijft. Zijn vraag of de mondiale kunstwereld afwezig kan zijn in een volkenkundig museum, ontlokte bij Enwezor een betoog over de problematiek rond hedendaagse kunst en dat er een nieuwe context moet komen voor die kunstenaars die nu buiten die canon vallen.

Afsluitend dankte Zijlmans het museum voor zijn moed om de wereld binnen te halen om commentaar te leveren op de heringerichte zalen: "Ik wil niet vervelend zijn maar ik denk dat jullie weer opnieuw kunnen beginnen." Directeur Schenk: "Als de samenleving aan onze deur klopt en met ons wil praten, is dat een groot geschenk. De eerstvolgende modernisering zal sneller worden doorgevoerd dan deze, die vijftien jaar heeft geduurd."