"Dans staat in Ghana model voor respect en verbroedering"

december 2008 -

Dansdocent Joshua Trebi moet lachen als hem wordt gevraagd of geld verdienen met dans eigenlijk niet heel on-Afrikaans is. "Dat klopt. In Afrika vindt men danser zijn geen beroep. Iedereen danst." Ghana is tot nu toe een van de weinige Afrikaanse landen waar kunst in het beleid voor armoedebestrijding is opgenomen. Een van de paradepaardjes van het cultuurbeleid is de National Dance Company of Ghana. Het is een staatsgezelschap dat in 1962 is opgericht en al geruime tijd lucratieve wereldtournees maakt.

image

Trebi is afkomstig uit Ghana en specialist op het gebied van de Ghanese dans. "In Ghana zelf komen maar weinig mensen kijken als de National Dance Company optreedt, maar het gezelschap heeft dan ook als belangrijkste doel om geld in het laatje te brengen. Vanuit de regering wordt jaarlijks goed gekeken of ze wel genoeg verdiend hebben. Maar dans heeft in Ghana ook een niet te onderschatten sociale functie. Dat zie je goed terug ziet bij de National Dance Company. Het gezelschap telt leden van verschillende etnische groepen in Ghana en de dans staat in Ghana model voor respect en verbroedering. Het heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het uitblijven van etnische conflicten die zoveel andere Afrikaanse landen teisteren."

Trebi geeft les aan het Goyam Dance Institute in Accra, maar ook aan de Fontys Academie in Tilburg. Daarmee is hij zelf ook een product van het voor Afrikaanse landen vooruitstrevende cultuurbeleid van Ghana. "Ik ben opgeleid als dansdocent. Maar om je kennis te gelde te maken moet je wel naar het buitenland. Ghana moet zijn cultuur ontwikkelen en meegaan in de globalisering. De National Dance Company doet dat ook. Het wil traditionele dansvormen uit Ghana bekend maken en verder ontwikkelen. Daarnaast heeft het als doel om professionele dansers uit het hele land een opleidingsplek te bieden. Het is een goed voorbeeld van een succesvolle poging om cultuur en economie aan elkaar te verbinden. Het initiatief uit Ghana vindt nu steeds meer navolging in landen als Zuid-Afrika, Senegal en Burkina Faso."

De National Dance Company of Ghana maakt een tournee door Nederland tot en met 20 december 2008.