De straat als danspodium in Lima

februari 2008 -

Stoeptegels als dansvloer, tapdansen op de deurtrap, een blauwe Volkswagen kever die spontaan deel uit gaat maken van een breakdanceact. Alles op straat kan een podium worden, alle toevallige voorbijgangers een publiek.

photo

foto: Guillermo Figueroa - El Comercio

In januari 2008 gebruikten twaalf dansers en danseressen uit Latijns-Amerika twee weken lang de straat Ayacucho in een buitenwijk van Lima (Peru) als repetitieruimte. Onder leiding van Khosro Adibi (Iran/België) en in samenwerking met Danza Tupac, maakte dit evenement deel uit van diens project International Performance Lab.

"Vaak raken kunstenaars verstrikt in de routine van hun eigen repetitieruimte waar ze een eigen artistieke wereld kunnen creëren. In de publieke ruimte speelt het toeval een veel grotere rol en zijn de artistieke mogelijkheden onbegrensder. De voorstelling in Ayacucho met publiek was daarom toch weer heel anders dan tijdens de repetitieperiode", zegt Adibi.

Daarna trok de groep dansers naar de sloppenwijken Villa el Salvador en Comas waar ze in twee cultureel-maatschappelijke centra optraden en op straat improviseerden. Hoewel de aanwezige jongeren vooral leken te wachten op het moment waarop hun voetbalveld weer vrijkwam, waren zij het uiteindelijk die het meest enthousiast reageerden. Twee van de dansers, Fabio en Paolo uit Brazilië, groeiden zelf op in vergelijkbare leefsituaties. Hun breakdance- en tapdansacts sloegen enorm aan. Na de voorstellingen begonnen zij spontaan danslessen te geven aan de aanwezige kinderen.

Adibi: "Schoonheid krijgt een andere betekenis binnen een ruwere maatschappelijke context. Je creaties als kunstenaar worden spontaner en minder abstract. Het zijn echte mensen, placht de Nederlandse fotograaf Ed van der Elsken altijd te zeggen over zijn straatonderwerpen. Dat hebben wij emotioneel ook zo gevoeld, en dat voelt echt heel anders dan wanneer ik kunst maak vanuit een strikt esthetisch oogpunt."

De workshop in Lima wordt gefinancierd door het Prins Claus Fonds.