BizArt vernieuwt Chinese kunst

februari 2008 -

Het kunstcentrum BizArt in Shanghai timmert sinds zijn oprichting in 1998 aan de weg met grensverleggende hedendaagse Chinese kunst. Sinds kort is deze organisatie een netwerkpartner van het Prins Claus Fonds, wat gepaard gaat met een financiële ondersteuning voor de komende drie jaar van 181.000 euro.

BizArt Art Center in Shanghai

Joumana El Zein van het Prins Claus Fonds is verheugd over de samenwerking met BizArt: "Ze zijn heel ondernemend en hebben een uitgebreid netwerk opgebouwd in Zuidoost-Azië. Bovendien leveren ze werk van hoge kwaliteit." Het team bestaat uit acht medewerkers en twee directeuren: Davide Quadrio en Xu Zhen.

Het geldbedrag van 181.000 euro is bestemd voor drie projecten. Ten eerste zal BizArt onderzoek verrichten en contacten leggen in relatief geïsoleerde landen in de regio, zoals Mongolië. "Uiteindelijk moet dat leiden tot de ontwikkeling van culturele activiteiten ter plaatse", zegt El Zein. Daarnaast wordt met het geld uitgebreid onderzoek gedaan naar Chinese videokunst. Dat wil zeggen: inventariseren en promoten van de belangrijkste kunstenaars. Ten slotte organiseert BizArt twee symposia over de culturele banden tussen Azië en twee regio's in opkomst: Oost-Europa en Afrika.

Het bijzondere karakter van het kunstcentrum ligt besloten in de naam, die op twee manieren kan worden uitgelegd. Enerzijds slaat 'BizArt' op de spannende combinatie van commerciële ('biz') en artistieke ('art') activiteiten, onder meer in de vorm van tentoonstellingen, conferenties en workshops. De instelling is daardoor zelfvoorzienend en niet afhankelijk van de Chinese overheid.

"Binnen de eigen muren geniet het centrum dan ook veel vrijheid", legt El Zein uit. Dat schept de mogelijkheid voor 'bizarre' experimenten in film, grafisch ontwerp of andere kunstvormen. En daarin klinkt de tweede betekenis door van BizArt.