Schrijver Ashur Etwebi: "Er is een levendig literair leven in Libië"

februari 2008 -

"De afgelopen 30 jaar heeft zich in Libië een actief literatuur- en poëzieleven ontwikkeld. In Europa is er weinig over bekend, omdat Libië voor het Westen tot voor kort van de wereldkaart was verdwenen", constateert Ashur Etwebi (1952). Hij was als toonaangevende Libische schrijver te gast op het literatuurfestival Winternachten 2008.

In 2007 zijn in Libië ruim 120 nieuwe literatuur- en poëzietitels verschenen, de meeste bij een aan de overheid gelieerde uitgever. Libië kent ook een aantal private uitgevers, maar die zijn voornamelijk geïnteresseerd in economisch rendabele titels. Regelmatig vinden er poëzieavonden plaats waarop dichters hun werk voordragen. Daarnaast plaatsen veel dichters en schrijvers hun werk op internet om een breed publiek – ook buiten Libië – te bereiken.

Zelf heeft Etwebi sinds 1993 meerdere dichtbundels gepubliceerd. In 2001 kwam zijn eerste roman uit. Dadarin vertelt over het dagelijks leven in de hoofdstad Tripoli door de ogen van vijf jongens. Het feit dat Etwebi in dit boek in plaats van in het klassiek Arabisch in Libisch dialect schrijft, is door conservatieve stemmen bekritiseerd. Anderen zien het boek juist daarom als een keerpunt in de geschiedenis van de Libische roman. Etwebi's gedichten reflecteren herhaaldelijk op de geschiedenis van Libië en vertellen van het dagelijks leven. In zijn gedicht White birds in a black space wisselen realiteit en de gedachtewereld van de protagonist elkaar af. Herhaaldelijk spreekt ook Etwebi's liefde voor de woestijn uit zijn teksten: (…) "So my beloved desert country douse yourself in perfume" (uit: White birds in a black space).

Etwebi zet zich ook in voor de uitwisseling met dichters en schrijvers buiten Libië. Binnenkort begeleidt hij een groep Amerikaanse dichters gedurende hun optredens in Libië. Hij heeft hen ontmoet toen hij in 2006 deelnam aan het International Writing Program van de Universiteit van Iowa in de VS. Etwebi droomt van een internationaal literatuur- en poëziefestival in Libië.