Keniaanse kunstenaars op de bres voor vrede

februari 2008 -

Keniaanse radiozenders draaien op elk uur van de dag het nummer 'Wakenya Pamoja'. 'Kenia samen' is een vredesboodschap van meer dan dertig musici in een mengeling van hiphop, reggae en andere muziekstijlen. De muzikale metafoor roept op tot eenheid van de 42 stammen die het land rijk is. Die zijn nu onderling ernstig verdeeld door de dubieuze presidentsverkiezingen eind 2007.

"Wie luistert er nu naar kunstenaars die tot vrede oproepen", vraagt een student in de hoofdstad Nairobi zich af. "Mensen zijn zo razend dat ze naar niets en niemand meer luisteren." Judy Ogana, directeur van het kunstcentrum Godown in Nairobi, is het daar niet mee eens. "Er is niets erger dan hulpeloos zijn in een crisissituatie. We moeten met onze middelen blijven hameren op éénheid, in de hoop dat het gezonde verstand weer zegeviert in ons land."

Er zijn al enkele vredesconcerten gegeven; musici met vooral een jong luisterpubliek roepen hun fans in reclamespotjes op om elke vorm van geweld te vermijden. Beeldend kunstenaars organiseren tentoonstellingen waarvan de opbrengsten naar het Rode Kruis gaan, voor hulp aan de kwart miljoen ontheemde Kenianen. "Naast het organiseren van evenementen op korte termijn, voeren we onderling overleg over de langetermijnstrategie van kunstenaars. Als deze waanzin eindelijk stopt, moeten we met shows op pad gaan door het land om eenheid te kweken", vertelt Judy Ogana.

Ze is zelf een Kikuyu, de bevolkingsgroep waartoe ook president Mwai Kibaki behoort. Haar man is een Luo, net als oppositieleider Raila Odinga. Voor het echtpaar was hun afkomst nooit een gespreksonderwerp. Nu zijn ze plotseling een voorbeeld van de verloren eenheid in Kenia. Judy Ogana heeft net als veel kunstenaars geen goed woord over voor politici van regering en oppositie. "Ons politiek leiderschap heeft gefaald. Wij moeten een alternatief leiderschap opzetten met invloedrijke kunstenaars die de stem van de redelijkheid moeten zijn."