Literaire prijzen Casa de las Américas: impuls voor ondergeschoven genres

februari 2008 -

"Het overgrote deel van de literaire prijzen in Latijns Amerika wordt uitgereikt door grote uitgeverijen. Daardoor hebben de competities een uitgesproken commercieel karakter. Onze hoofdprijzen willen bovenal een literair-artistieke waardering uitspreken voor specifieke boeken van Latijns-Amerikaanse auteurs. Sinds 1999, toen we ons veertigjarig bestaan vierden, reiken we ook drie oeuvreprijzen uit", zegt Jorge Fornet, directeur van het Onderzoekscentrum voor Literatuur van Casa de las Américas. Op 31 januari 2008 deelde Casa de las Américas in Havana (Cuba) voor de negenenveertigste keer haar literaire prijzen voor Latijns-Amerikaanse literatuur uit.

photo

Samanta Schweblin

"In de jaren zestig en zeventig zetten schrijvers als García Márquez, Carlos Fuentes en Octavio Paz de Latijns-Amerikaanse literatuur op de wereldkaart. Sindsdien valt er geen echte literaire stromingen meer te ontdekken. De huidige Latijns-Amerikaanse literatuur wordt juist gekenmerkt door een enorme variëteit in literaire stijlen en genres. Sommige schrijvers worden met elkaar verbonden door 'buitenliteraire' mechanismen, bijvoorbeeld via marketingtechnieken van de uitgeverijen. Maar er is geen sprake van sturende manifesten of in samenspraak opererende schrijversgroepen."

"Wij proberen in de toekenning van onze literaire prijzen die diversiteit te benadrukken door afwisselend per jaar verschillende genres te waarderen: dit jaar poëzie, de verhalenbundel, en het sociaal-historisch essay, het voorgaande jaar romans, het kunsthistorisch literair essay, theaterwerken en de literaire getuigenis. Op die manier heeft Casa de las Américas veel kunnen betekenen voor minder bekende, en in sommige gevallen, minder gewaardeerde genres, zoals bijvoorbeeld de literaire getuigenis."

"In 1970 werd hiervoor door Casa de las Américas een prijs gecreëerd en sindsdien heeft het internationaal aanzienlijk aan betekenis en aanzien gewonnen. Bovendien zijn veel prijswinnaars jonge schrijvers die nog geen groot publiek hebben bereikt. Het is hun nog niet gelukt om een voet tussen de deur bij de grote uitgeverijen te krijgen. Een prijs zoals die van Casa de las Américas kan hen dan aanzienlijk helpen aan het begin van hun literaire carrière."

De winnaars van de drie belangrijkste Casa de las Américas prijzen voor 2008 zijn:
Poëzie: Laura Yasan (Argentinie, 1960): La llave Marilyn
Verhalenbundel: Samanta Schweblin (Argentinie, 1978): La furia de las pestes
Sociaal-historisch essay: Hugo Niño (Colombia, 1947): El etnotexto: las voces del asombro