Hiphopper Fid Q: "Ik heb mijn zus aan aids zien sterven"

februari 2008 -

Met een hiphoptoer wil Music Mayday jongeren in Europa en Afrika bewust maken van de grootschalige aidsproblematiek in zuidelijk Afrika. De populaire Tanzaniaanse hiphopster Fid Q bijt in februari 2008 samen met de Duitse hiphopper Prinz Pi het spits af.

Prinz Pi en Fid Q

Fid Q heeft zelf veel mensen aan aids zien sterven. "Ook mijn zus en beste vriendin is negen jaar geleden overleden aan aids. Ik zag hoe hiv langzaam het leven uit haar wegnam. Van de eerste dag van haar ziekte tot haar dood. Omdat ik met eigen ogen heb gezien welke gevolgen hiv in mijn land heeft, wilde ik graag iets doen. En muziek is een sterk wapen om veel jongeren te bereiken."

Vorig jaar werkte Fid Q ook al mee aan een project van Music Mayday en dat is goed bevallen. "Het was een emotionele, leuke en vooral leerzame ervaring", vertelt hij. "Voor jongeren is deze tijd heel verwarrend . Het is een verademing om je via muziek verbonden te voelen met anderen."

Behalve Fid Q en Prinz Pi doen nog vier andere Europees-Afrikaanse hiphopkoppels mee. Ze bezoeken een aidsproject in Tanzania, Malawi, Namibië of Zuid-Afrika, geven workshops en duiken samen de studio in om drie tracks op te nemen. Daarna volgt een tournee door Europa en de release van een album met nummers van alle artiesten. De cd-tracks kunnen in ruil voor een handtekening worden gedownload.

Doel is om zo veel mogelijk steunbetuigingen te verzamelen van jongeren die aandacht vragen voor de blijvende aidsproblematiek in zuidelijk Afrika. De handtekeningen worden aangeboden aan het Europees Parlement. De petitie kan ook nu al worden ondertekend via www.virusfreegeneration.eu.

Music Mayday wordt onder andere ondersteund door de Stichting DOEN en Hivos.