Geen land voor slimme meisjes

februari 2008 -

Film: Persepolis - Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud

Persepolis is de verfilming van de autobiografische stripboeken van Marjane Satrapi, waarin ze vertelt hoe ze opgroeide in Iran en in Europa, ten tijde van de val van de Sjah, de revolutie in Iran en de oorlog met Irak. Het boek Persepolis verscheen vanaf het jaar 2000 in vier delen in Frankrijk en werd in verschillende talen vertaald. Satrapi kreeg vooral vanuit de Verenigde Staten verschillende voorstellen voor verfilming. "Beverly Hills-achtig, of met Brad Pitt als mijn vader", vertelt ze op de website van de film. Zelf was ze niet uit op een verfilming, maar ze zag hier een kans om te kunnen samenwerken met de Franse cartoonist Vincent Paronnaud, een langgekoesterde wens.

En dat leverde een prachtige film op. Een tekenfilm, in zwart-wit, met een enorme vaart en beweeglijkheid, zowel in het verhaal als in de vormgeving. De personages blijven geen getekende poppetjes maar komen echt tot leven, vooral het meisje Marjane en haar familie. Marjanes vader en moeder zijn politiek bewuste, warme en liefhebbende ouders. Haar oma is een wijze oudere dame die haar helpt maar ook flink de les leest. Haar lievelingsoom, die gedood wordt door het regime, blijft een gids in Marjanes leven. Marjane zelf is een slim meisje, dat zich kritisch opstelt. Zo kritisch dat het riskant wordt. Haar ouders zien tot hun grote verdriet maar één oplossing: Marjane gaat naar Europa.

Persepolis geeft een duidelijk beeld van de recente geschiedenis van Iran, maar vooral van het leven van mensen in tijden van revolutie, repressie en oorlog. Tegelijk vertelt Satrapi ons in alle openheid haar eigen levensverhaal. Dat wordt geen moment een persoonlijke klaagzang. Satrapi neemt een gezonde afstand tot haar verhaal en weet op een intelligente manier de grote en kleine drama's in haar leven te relativeren. Vandaar dat de film zoveel humor kan bevatten. Vandaar ook dat de film mooi en kritisch, vermakelijk en bovenal ontroerend is.

Persepolis was te zien op het International Film Festival Rotterdam 2008, waar hij werd onderscheiden met de Gouden MovieSquad Award. Hij gaat vanaf 28 februari 2008 in roulatie in de Nederlandse bioscopen.