Aditya Assarat: "De echo van de tsunami waart nog rond"

januari 2008 -

De onafhankelijke Thaise cineast Aditya Assarat (Bangkok, 1972) schoot zijn eerste lange speelfilm Wonderful Town in het zuid-Thaise dorp Takua Pa, waar de tsunami in 2004 dood en verderf zaaide. "Ik kwam er twee jaar na de tsunami en het verwonderde me hoe schoon, stil en mooi het daar was. Maar ik wist natuurlijk wat er was gebeurd. Er was een schril contrast tussen hoe het eruit zag en hoe de mensen zich voelden. De wegen waren nieuw, de huizen waren nieuw en zelfs de bomen leken nieuw. Maar de mensen waren niet nieuw. Zij hadden de tragedie nog lang niet verwerkt. Dat heeft veel meer tijd nodig."

photo

Wonderful Town is het verhaal van architect Ton die neerstrijkt in Takua Pa en ontdekt dat de geesten uit het verleden er nog rondwaren. Zijn opbloeiende liefdesaffaire met hoteleigenares Na wordt hem uiteindelijk fataal. "Toen ik daar rondliep hoorde ik de echo van de gebeurtenissen die nooit verdween. Die wilde ik in de film laten zien. In dat gebied zijn meer dan achtduizend mensen omgekomen. Het betekent dat uit ieder gezin wel iemand is weggerukt. Er was sprake van een collectieve pijn die bijna tastbaar was. De economie van het stadje is er ook nog niet bovenop gekomen. Veel mensen die in de toeristenindustrie werkten hadden plotseling niets meer te doen. Ik zag veel jongens die constant rondjes reden op hun motorfietsen. Dat beeld zie je ook terug in de film."

Assarat vertrok als vijftienjarige jongen naar de VS en studeerde film in Los Angeles. Het lag voor de hand dat hij in Hollywood zou gaan werken. " Maar ik koos voor het avontuur in Thailand. In die tijd maakte de Thaise cinema een nieuwe ontwikkeling door die ik heel stimulerend vond. Pen-Ek, Nonzee en Apichtpong begonnen films te maken en daar wilde ik bijhoren. Mijn enige probleem was de taal. Ik denk wel in het Thai, maar ik schrijf in het Engels. Eigenlijk schrijf ik dus de ondertiteling voor mijn films. Maar nu ga ik het anders aanpakken. Mijn volgende film is autobiografisch en zal voor de helft in het Engels zijn. Ik ben benieuwd hoe dat werkt."

Wonderful Town gaat in Europese première op het IFFR dat van 23 januari tot 3 februari 2008 wordt gehouden in Rotterdam.

Wonderful Town kwam tot stand met steun van het Hubert Bals Fonds.