Brood en kunst voor Nicaragua

januari 2008 -

"Kunst en cultuur zijn net zo belangrijk als eten en drinken. Cultuur vormt identiteit, het geeft ons wortels – kunst geeft ons vleugels." Overeenkomstig deze overtuiging ondersteunt de Europese paraplu-NGO Pan y Arte (Brood en Kunst) al meer dan vijftien jaar diverse onafhankelijke projecten in Nicaragua. Vooral kinderen hebben meer nodig dan de vervulling van materiële behoeftes om tot zelfstandige mensen op te groeien. Creativiteit maakt plezier en zelfvertrouwen wakker – ze leren verantwoordelijkheid en wederzijds respect aan.

Casa de los Tres Mundos

Artistieke en creatieve vorming blijft echter een ongebruikelijk onderwerp in het educatieve beleid van Nicaragua. Tegenwoordig geeft de gepensioneerde Duitse toppoliticus Henning Scherf leiding aan Pan y Arte Duitsland. Ook in Oostenrijk en Zwitserland zijn er Pan y Arte-kantoren. De projecten worden gefinancierd door privé-donaties, omdat er vooral in Duitsland geen overheidsfondsen zijn die kunst en cultuur in ontwikkelingssamenwerking ondersteunen.

Sinds 1992 kunnen kinderen in het cultureel centrum Casa de los Tres Mundos (Driewereldenhuis) in Granada muziek maken, schilderen en toneelspelen. In arme buurten worden aanvullende cursussen rechtstreeks aangeboden. Opgericht door de Oostenrijkse acteur Dietmar Schönherr en de Nicaraguaanse dichter Ernesto Cardenal, geniet het centrum internationale erkenning. Het biedt professionele kunstenaars gelegenheid om kunst te produceren, voorstellingen, tentoonstellingen en concerten te organiseren en om uitwisseling te bevorderen – zulke plekken zijn zeldzaam in Midden-Amerika. Verbonden met Casa is een ontwikkelingsproject in het dorp Los Angeles (Malacatoya) dat in 1998 van start ging na de verwoestingen door de orkaan Mitch. Om inkomen te genereren is er een fabriek voor handgeschept papier gesticht. Onlangs werd er een bioscoop onder locaal beheer geopend.

Música en los Barrios (Muziek in de achterbuurten) is een project voor kinderen uit de hoofdstad Managua. Het is in 1993 opgericht door de Duitse muziekpedagoge Luise Scherf. Tegenwoordig staan er Nicaraguanen aan het hoofd en is het uitgebreid naar andere steden. Eens per jaar begeleiden Duitse muziekpedagogen de muzikale opleiding van Nicaraguaanse kleuter- en basisschoolonderwijzers.

De Duits-Nicaraguaanse bibliotheek in Managua en de Bertolt Brecht-bibliobus waren in 1992 een initiatief van de Duitse bibliothecaresse Elisabeth Zilz. Zij geven toegang tot literatuur en bevorderen de leesvaardigheid bij kinderen en (jong-)volwassenen. Boeken zijn, als ze al beschikbaar zijn, te duur en goede bibliotheken zeldzaam.

Het Initiative Kultur Bewegt kwam voort uit Pan y Arte Duitsland in 2006. Het is gewijd aan netwerken en lobbyen op het terrein van kunst en cultuur in ontwikkelingssamenwerking.