Colegio del Cuerpo: volwaardig alternatief voor Colombiaans danstalent

januari 2008 -

De choreografie van het stuk is hedendaags. De muzikale ritmes en de soepele en schokkende bewegingen verraden onmiskenbaar de Caribische achtergrond van de dansers. Het Colegio del Cuerpo (College van het Lichaam) uit Cartagena de Los Indios presenteerde in het najaar van 2007 tijdens een tournee door vijf Latijns-Amerikaanse landen fragmenten uit een aantal van zijn recentste choreografieën.

photo

Foto: Mauricio Moreno

"De contemporaine dans in Colombia bevindt zich nog in haar kinderschoenen, als artistieke expressievorm en als beroep", vertelt Alvaro Restrepo, die samen met Marie France Deliuevin het Colegio del Cuerpo leidt. "Tot zo'n tien jaar geleden was het buitenland de enige mogelijkheid om je als professioneel danser te kunnen ontwikkelen. Begin jaren negentig, toen ik als directeur van de kunstacademie van Bogotá werkzaam was, konden mijn dansstudenten via een bilateraal verdrag een dansopleiding in Frankrijk volgen. Dit beurssysteem, in samenwerking met het Centre National de Danse Contemporaine in Angers, was zo succesvol dat het overgrote deel van de dansers vervolgens in Europa bleef. Dit deed ons besluiten om een integrale, langdurige dansopleiding in Colombia te creëren waarmee Colombiaanse talenten in eigen land een volwaardig alternatief aangeboden zouden krijgen."

Het overgrote deel van de studenten van de opleiding komt uit de marginale wijken van Cartagena de Los Indios. Het is een stad die iedere buitenlander uit de toeristenfolders kent, maar waar desondanks bijna driekwart van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Restrepo: "We hebben daar destijds heel bewust voor gekozen. Colombia is een complex en verscheurd land, met enorme verschillen tussen arm en rijk en een diepgeworteld racisme. Het Colegio del Cuerpo wil haar studenten daarom naast de dansopleiding ook een plek bieden om zich mentaal te ontwikkelen. Én op professioneel niveau om te gaan met een vaak problematische achtergrond."

De eerste vruchten daarvan zijn inmiddels zichtbaar. Dankzij een verdrag dat het Colegio del Cuerpo initieerde tussen het Ministerie van Cultuur en twee Colombiaanse universiteiten, staat een groep van twaalf jongeren van de eerste lichting nu op het punt om aan de universiteit als pedagoog af te studeren.