Jeugdzender uit Lima wil heel Peru bereiken

januari 2008 -

De filmploeg komt net terug uit Chincha, een plaatsje ten zuiden van Lima (Peru) dat in augustus 2007 zwaar werd getroffen door een aardbeving. "Wij zijn er destijds heen gegaan om de situatie van de kinderen in het getroffen gebied in beeld te brengen. Nu na vier maanden zijn we terug gegaan en helaas, zoals we al verwachten, de situatie is er nauwelijks veranderd."

photo

Bernardo Cáceres, hoofd van de jeugdzender NAPA (No Apto Para Adultos - Niet geschikt voor Volwassenen), vindt dit nieuwsitem een voorbeeld van het 'volwassen' karakter van de jeugdprogramma's van NAPA. "Onze doelgroep bestaat uit jongeren tussen de twaalf en veertien jaar. We besteden daarom veel aandacht aan onderwerpen die populair zijn in de jeugdcultuur, maar grimmige onderwerpen als de gevolgen van de aardbeving voor jongeren gaan we zeker niet uit de weg. Ik noem onze programmering dan ook liever een informatief actualiteitenmagazine voor jongeren."

NAPA werd in juni 2007 gelanceerd in samenwerking met Free Voice uit Nederland, en ontvangt financiering van Plan International. De redactie van de zender bestaat uit acht volwassenen, die getraind werden door redacteuren van het Nederlandse en Surinaamse jeugdjournaal. Binnen een jaar moet NAPA onafhankelijk zijn en haar eigen inkomsten kunnen genereren.

In een land waar meer dan veertig procent van de bevolking jonger is dan negentien jaar, moet NAPA een groot publiek kunnen bereiken. De programma's worden in de provincie door tweeëndertig lokale televisiezenders met succes uitgezonden. In de hoofdstad Lima kunnen de programma's van NAPA alleen via internet worden bekeken. Cáceres: "De staats- en commerciële zenders in onze hoofdstad moeten kennelijk nog wennen aan het idee van een journaal speciaal voor jongeren. Maar dat zal op den duur wel veranderen."

Onlangs werd een groep lokale correspondenten in de studio van NAPA getraind. Zij leveren op eigen initiatief items aan over onderwerpen die hen interesseren."De onderwerpen van onze filmploeg zijn wegens geldgebrek beperkt tot de regio Lima. Via dit lokale correspondentennetwerk hopen wij het interculturele en decentralistische karakter van onze programmering te stimuleren. NAPA moet een televisiezender zijn voor alle Peruanen", zegt Cáceres.