Indiaanse bevolking in Peru richt camera op eigen leven

januari 2008 -

"En wat als ze nou helemaal geen film willen maken?" Walter Aparicio Riveros, coördinator van het Proyecto Amauta in Cusco, organiseerde in oktober-november 2007 het eerste audiovisueel laboratorium in Ccachin, een bergdorp in de provincie Cusco. "Ik zou daar geen enkel probleem mee hebben gehad, maar het enthousiasme bleek gelukkig groot. Gedurende twee weken deed een twintigtal jongeren tussen de dertien en eenentwintig jaar mee aan het laboratorium. Ze maakten heel uiteenlopende audiovisuele producties."

photo

Het Proyecto Amauta werkt sinds 2003 vanuit het Centro Bartolomé de Las Casas in Cusco aan het stimuleren van de kennis over en het gebruik van audiovisuele middelen in de regio. "In de stad heeft dit een heel ander karakter dan op het platteland. In Cusco werken we voornamelijk met communicatiestudenten en kunstenaars. Zij hebben vaak al een behoorlijke technische kennis. Zij zijn voornamelijk geïnteresseerd in het gebruik van audiovisuele media voor artistieke doeleinden", vertelt Aparicio.

"Op het platteland daarentegen krijgt het project veel meer een sociaal-maatschappelijk karakter. De technische aspecten moeten hier eerst toegelicht en onderwezen worden voordat je kunt gaan produceren. Tijdens het laboratorium in Ccachin bekeken we eerst producties die gemaakt zijn door andere inheemse bevolkingsgroepen, zoals de Inuit in Canada, en beelden van Ccachin die ik tijdens eerdere bezoeken had gemaakt. Vervolgens verdiepten we ons in technische aspecten als cameravoering, licht en geluid. We hebben geprobeerd om zo weinig mogelijk aanwijzingen te geven wat betreft kadrering en esthetiek."

"De resultaten waren fascinerend. Veel producties gaan over het boerenleven, de traditionele gebruiken en belangwekkende personen uit de omgeving. De deelnemers worden zo vertolkers van hun eigen identiteit. Maar er waren ook onverwachte technische hoogstandjes. Er is bijvoorbeeld een filmpje dat veel weg heeft van een videoclip. En er was één groep die het klaar speelde om tijdens het filmen van interviews de muziekscore live te produceren via een muziekgezelschap naast de camera. Binnenkort keren we met apparatuur en de gedigitaliseerde versies van de films terug om ze aan het hele dorp te laten zien".