Theaterspektakel over vissers op het strand in Senegal

januari 2008 -

Theatre Embassy maakte op basis van het beroemde Nederlandse volksdrama Op hoop van zegen van Herman Heijermans een bewerking in Senegal over de arbeidsomstandigheden van vissers op het strand bij St. Louis. Regisseur Anna Rottier werkt ter plaatse sinds eind november 2007.

photo

"De werkomstandigheden van de Hollandse vissers een eeuw geleden zijn vergelijkbaar met de situatie nu in Senegal. De grote tankschepen, vaak met een Portugese of Koreaanse kapitein, nemen vissers mee - compleet met houten scheepjes - om daarmee elders te gaan vissen, bijvoorbeeld in Angola. De kapiteins hebben vergunningen die de visser niet kan betalen. De vissers zijn dus afhankelijk van de kapiteins en krijgen weinig water, slecht voedsel en weinig slaap. De titel is Dieune na diaf, ofwel: dure vis."

"Het idee komt van Maaike Cotterink, een sociologe die onderzoek deed naar de omstandigheden van de vissers hier. De vissers vinden het zelf de reinste slavernij! We weten van muiterijen aan boord van de grote schepen. We hopen dat er een discussie losbarst tussen de vissers onderling. We werken met veel Senegalezen. Mijn regieassistent heet Pape Samba Sow, een gerespecteerde acteur en toneelregisseur. Dankzij hem hebben we ook Marie Madeleine Diallo kunnen aantrekken, een van de bekendste actrices van Senegal. Verder werken we met drie muzikanten en vier dansers. Het niveau van de muziek en de dans is erg hoog."

"De samenwerking verloopt prima, de werklust is groot, de passie en het talent ook. Het moeilijkst is de taalbarrière. Ze spreken hier wel Frans, maar de meesten spreken de lokale taal, Wolof. Ook lastig is het andere arbeidsethos. Vooral de acteurs zijn niet gewend om er hard tegenaan te gaan. Ze hebben moeite om de concentratie vast te houden. De dansers werken wel heel hard en kunnen zich beter concentreren. En dat terwijl ze veel onregelmatiger nodig zijn. De muzikanten en dansers zijn heel goed en zorgen voor een hoog professioneel niveau."

Dieune na diaf wordt mede mogelijk gemaakt door Centre Culturel Abdel Kader Fall, UDTS, CNV Internationaal, Brian and Lavinia Snyder Foundation, Kunstenaars&CO, Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten (FAPK) en de Nederlandse Ambassade in Dakar. Ook zijn er verschillende vakbonden, fondsen en overheden bij betrokken. Na de première in Saint Louis op 29 december is de voorstelling tot eind januari 2008 te zien in Dakar en in vissersdorpen langs de kust.