Togara Muzanenhamo: 'Poëzie geeft een enorme voldoening'

juli 2008 -

Togara Muzanenhamo woont in Zimbabwe en werkt op de boerderij van zijn familie. Dat biedt hem gelegenheid om te schrijven. "Ik kan 's ochtends werken en 's middags schrijven, of overdag werken en energie overhouden om 's avonds te schrijven. Die flexibiliteit zou in een gewone baan niet mogelijk zijn." Poëzie neemt een belangrijke plaats in zijn leven in. "Ik probeer elke dag te schrijven. Ik vind het steeds weer een spannend proces. Als ik begin, weet ik niet waar het naartoe gaat. Alsof ik op zoek ga naar iets, maar pas bij de voltooiing van een gedicht weet ik wat dat was. Dat geeft me een enorme voldoening."

Muzanenhamo heeft zijn eerste bundel in Engeland moeten publiceren. Er zijn in Zimbabwe weliswaar veel dichters maar weinig uitgevers van poëzie. "Dat is een probleem, er is geen markt voor. Door de economische situatie zijn mensen bezig om te overleven, boeken kopen heeft geen prioriteit." Er is wel een publiek voor de nieuwe generatie performancedichters. In de hoofdstad zijn verschillende podia waar zij optreden. Deze dichters spreken zich vaak uit tegen de regering van Zimbabwe. Zoals Comrade Fatso, dichter en activist, die ook op Poetry International (juni 2008) was.

Muzanenhamo schrijft niet expliciet over de politieke situatie in zijn land. "Natuurlijk heeft die een zekere invloed op mijn poëzie, dat is onvermijdelijk. Dat is ook terug te vinden in mijn eerste boek, maar ik stop het er niet bewust in. Als ik schrijf, schrijf ik ook over mijn omgeving, mijn land, over de mooie kanten en de lelijke kanten. Maar ik schrijf vooral over universele thema's, over leven en dood, verlies, schoonheid. Ik vertel geen boodschap, ik wil dat mijn lezers zich geraakt voelen door mijn gedichten."

Omdat hij ver buiten de hoofdstad woont, mengt hij zich niet in de kring van die geëngageerde performancedichters. "Ik ben als dichter nogal geïsoleerd. Bovendien draag ik niet graag voor, want ik ben bang voor publiek." Optreden op Poetry was dan ook een hele opgave voor hem. "Maar ik vond het prachtig om hier te zijn. Een festival waar zulke grote namen komen. Ik vond het eigenlijk schokkend om te horen dat ik daarvoor uitgenodigd was."

Poetry International wordt ondersteund door het Hivos-NCDO Cultuurfonds.