Picha

juli 2008 -

Het gaat goed met de stripkunst in Afrika. Van Marokko tot Zuid-Afrika zijn striptekenaars actief. Overal worden festivals georganiseerd en tijdschriften uitgegeven. Populaire stripbladen zoals het satirische Gbichi hebben wekelijks een oplage van 20.000 stuks. Toch kunnen de meeste tekenaars niet van hun kunst leven. Ze zijn ernaast vaak schilder, grafisch ontwerper, cartoonist of illustrator.

foto

Een uniek overzicht van de Afrikaanse stripkunst, met een database van 140 striptekenaars uit alle Afrikaanse landen, is sinds kort te zien op de site www.picha.nl. Joost Pollmann, directeur van de Stripdagen Haarlem en Alain Brézault, kenner van de Franstalige strip, stelden hem samen. Nooit eerder werd de Afrikaanse stripcultuur op zo'n systematische wijze in kaart gebracht. De database is slim vormgegeven en ziet er goed uit. Als je op een land klikt, verschijnt een lijstje biografieën van stripkunstenaars uit dat land.

Naast de biografieën staan foto's van werk van de kunstenaars die met een muisklik kunnen worden uitvergroot zodat ook de (Franse) tekst goed leesbaar is. Hierdoor ontstaat een goed beeld van de verschillende stijlen en thema's: van politieke satire tot pure verstrooiing en educatie. Op de website is een apart hoofdstukje met voorlichtingsstrips, die vaak aids als onderwerp hebben, maar bijvoorbeeld ook illegale immigratie, conflictbeheersing en natuurbescherming. Strips zijn een probaat medium voor ngo's om een groot jong publiek te bereiken.

De kwaliteit van de meeste strips is hoog. Opvallend is de grote invloed van Europese en met name Franstalige tekenaars, vooral in de toepassing van de 'klare lijn'. Een voorbeeld is het werk van de populaire Barly Baruti uit Tsjaad. Handig zijn de links naar blogs en digitale strippagina's van de tekenaars. Wie meer wil weten over de Afrikaanse strip, vindt op de FAQ-pagina antwoorden op de meeste vragen: van de rol van strips in de Afrikaanse samenleving tot een 'standaardprofiel' van de Afrikaanse striptekenaar.

www.picha.nl

Het werk van 19 Afrikaanse striptekenaars is tot 31 augustus 2008 te zien in het Afrikamuseum in Berg en Dal. Picha wordt ondersteund door NCDO.