Bangalore rockt

juli 2008 -

Indiase muziek wordt vaak geassocieerd met Bollywood of met klassieke Carnatische of Hindustani-muziek. Buiten India heeft men vaak geen weet van de bloeiende rock- en metalcultuur die in het land bestaat, vooral in de metropolen.

foto

Chris Avinash tijdens een optreden

De laatste tien jaar is Bangalore het IT-centrum van India geworden. Met de instroom van mensen uit de hele wereld hebben verschillende culturele invloeden, vooral in de gedaante van instrumentele muziek, de locale rockcomposities gekruid. Chris Avinash, componist, artiest, producer en nog veel meer, leidde drie populaire bands: Angel Dust, Document Done en STOMP. Hij zegt: "Er zijn hier zelfs een paar bands, zoals Lounge Piranha, die Afrikaanse instrumenten als de djembé toepassen, of de Australische didgeridoo." Hij vindt dat deze bands zeker in een behoefte voorzien voor een klein segment van het publiek, door wereldmuziek te combineren met Indiase klassieke muziek en rock. Maar rock en metal zitten echt in de lift.

Nolan Lewis, componist en gitarist van Kryptos, een gevestigde metalband uit Bangalore: "Gedurende de laatste vijf jaar is de benadering van de muziek ingrijpend gewijzigd. Veel bands brengen nu serieus albums uit, verbeteren hun apparatuur en nemen over de gehele linie een professionelere houding aan bij het presenteren van hun muziek. Wat Bangalore betreft: er is hier meer muzikale diversiteit dan in welke Indiase stad ook. Bands spelen hier alles, van blues tot jazz, thrash en grindcore."

Het is ook hoopgevend om te zien dat jongeren vaker politiek actief zijn dan ooit tevoren. Chris zegt daarover: "Door hun muziek, of door hun steun aan de muziek van anderen, wijden ze zich aan zaken als aids-bestrijding, klimaatverandering of de bescherming van de tijger." Bedrijven en muzikanten proberen door het jaar heen rockevenementen te organiseren. Het resultaat van alle inspanningen is een spannende muzikale mix en een nieuwe, opwindende jeugdcultuur.

Op 15 augustus 2008 vindt in Bangalore het Freedom Jam Festival plaats, waar musici uit alle genres  -  van klassiek tot rock  - elkaar treffen.