Okwui Enwezor over Snap Judgments, hedendaagse Afrikaanse fotografie

juli 2008 -

"Als een bezoeker een Nigeriaans huis binnenkomt, krijgt hij direct de fotoalbums van de familie te zien." Volgens de Nigeriaans/Amerikaanse curator Okwui Enwezor speelt fotografie een grote rol in de Afrikaanse samenleving. Op de fototentoonstelling Snap Judgments die hij samenstelde zijn Zuid-Afrikaanse mijnwerkers te zien, onverschrokken vrouwelijke soldaten en vooral de 'stadsjungle' van Afrika's metropolen.

photo

Ntokozo and his brother Vusi Tshabalala at Ntokozo's place, Milton Court, Pritchard Street, Johannesburg,
2004 © Guy Tillim International Center of Photography

"De stad is in een voortdurende staat van verandering, waarbij mensen moeten knokken om erbij te horen." Okwui Enwezor (45), een wereldwijd bekende tentoonstellingsmaker met Nigeriaanse wortels, staat bij een foto van de 'hoogtesloppenwijk' in Cairo. De plaat laat de strijd om ruimte zien in de overvolle stad, exemplarisch voor wat overal in Afrika gaande is. De tentoonstelling, die voor het eerst in Europa te zien is, laat hedendaagse fotografie zien van kunstenaars die uit Afrika afkomstig zijn. "Dit is Afrikaanse fotografie", benadrukt Enwezor dan ook graag, "geen fotografie over Afrika."

De tentoonstelling deed Canada, Mexico en Amerika aan maar is in Afrika zelf niet in zijn geheel te bekijken. "Misschien moeten we daar op zoek gaan naar alternatieve manieren om de foto's te laten zien", zegt Enwezor die refereert aan de fotoalbums bij families thuis. "Een foto-expositie zoals hier werkt in Afrika niet zo; sommige kunstenaars gaan daar zelf de straat op en laten persoonlijk hun werk zien."

Enwezor, die in Amerika succesvol werd, wil vooral af van het pessimisme over Afrika. "We horen alleen maar crisisverhalen over Afrika. Maar we moeten het niet voortdurend hebben over samenlevingen in crisis. Het zijn samenlevingen die grote veranderingen doormaken. We moeten af van het Afro-pessimisme."

Snap Judgments is tot en met 30 september 2008 te zien in het Stedelijk Museum CS.