Virtuele galerie voor Palestijnse kunstenaars

juli 2008 -

Voor Palestijnen is kunst(-onderwijs) een zaak van cultuurbehoud en overleving. De Virtual Art Gallery van de Birzeit-universiteit onderstreept dat nog eens.

foto

'Internal Power' van Mary Tuma, 'Artist of the Month'

Het is inspirerend om Vera Tamari te ontmoeten. Zij is een bepalende figuur binnen de post-nakba-generatie (1948) binnen de Palestijnse kunst, die vooraanstaande kunstenaars omvat als Sleiman Mansour, Tayseer Barakat, Ismail Shammout en Kamal Boullata. Tamari, die te maken heeft met een ontoereikende infrastructuur en de problemen die gepaard gaan met de bezetting en beperkte mobiliteit doceert islamitische kunst en architectuur aan de Birzeit-universiteit. Daarnaast is zij onvermoeibaar bezig om Palestijnse kunst op de kaart te zetten en te houden.

Tamara heeft in 2005 twee belangrijke projecten helpen oprichten: de Virtual Gallery en een museum voor volkenkunde en kunst, beide ondergebracht aan de Birzeit-universiteit. Het idee voor het eerste ontstond als reactie op langdurige maatregelen en zware reisbeperkingen die aan de Palestijnse bevolking zijn opgelegd. Daardoor hebben kunstenaars en publiek weinig toegang tot kunst die buiten hun steden en dorpen wordt geproduceerd en tentoongesteld, laat staan internationaal. De Virtual Gallery biedt toegang tot werk van Palestijnse kunstenaars op de Westoever, in Gaza, Israël en in de rest van de wereld.

Hij bestaat uit een uitgebreide database van Palestijnse kunstwerken, die biografische informatie bevat, documentatie, artikelen, foto's en videofragmenten. Ook is er een hedendaagse Palestijnse 'kunstenaar van de maand'. Het is verfrissend om te zien dat deze virtuele tentoonstelling in verschillende plaatselijke kranten en culturele publicaties, zoals This Week in Palestine als een echte kunstmanifestatie wordt aangekondigd.

De Virtual Gallery biedt een erkende online-cursus over Palestijnse kunstgeschiedenis (vanaf de jaren '20 tot heden) voor studenten van Birzeit. Het is de bedoeling dat deze cursus in de nabije toekomst internationaal beschikbaar en erkend wordt. Onlangs rondde de Gallery een pilot-project af, 'Art for Schools', een inleiding in de kunst voor 12- tot 14-jarigen op locale scholen. De docentenhandleiding is online beschikbaar. 

Het is Tamari's wens dat de Virtual Gallery zich ontwikkelt tot een uitgebreide virtuele architectuur, met een driedimensionale ruimte waarin curatoren en kunstenaars professioneel kunnen samenwerken op plaatselijk, regionaal en internationaal niveau. Een plaats waar virtuele tentoonstellingen kunnen worden gehouden, letterlijk voor iedereen toegankelijk, zonder de vrijheidsbeperkingen uit de realiteit.

Nat Muller is onafhankelijk curator en criticus, werkzaam in Europa en het Midden-Oosten.