Comeback van de afrobeat op Festival Mundial

juni 2008 -

Waarschijnlijk lukt het ook in 2008 weer om het jaarlijkse Festival Mundial in Tilburg bij de publieke omroep op de Nederlandse televisie te krijgen. Dat is zeer verheugend. Het programma van dit grootschalige wereldmuziekfestival oogt veelbelovend. Zelf kijk ik het meeste uit naar het optreden van Seun Kuti, de tweede zoon van de grote Fela. De Afrobeat leek in de vergetelheid te geraken, maar is de laatste jaren enorm sterk terug gekomen en ik ben razend benieuwd hoe Seun het doet.

Hij zingt repertoire van zijn vader en speelt ook met zijn band, Egypt '80. Seun speelt songs van Fela Kuti, maar ook eigen werk dat dezelfde geest uitademt als de Afrobeat waar zijn vader wereldberoemd mee werd. Meestal duren dit soort concerten een uurtje of vier, vijf, maar op een festival is daar natuurlijk geen ruimte voor. Maar met de vele geuren, kleuren en klanken van Mundial is deze formule natuurlijk wel gerechtvaardigd.

Benieuwd ben ik ook naar Shantel en zijn Bucovina Club Orkestar. De populaire deejay uit Frankfurt is een grote hit met zijn Balkanbeats, maar hoe dat live gaat uitpakken? Amadou en Mariam hebben, sinds Manu Chao voor hen de cd Dimanche à Bamako produceerde, een sterrenstatus bereikt. Ze komen nu met een hele grote band. Met Mapacha uit Kenia heb ik in de afgelopen weken een cd opgenomen samen met New Cool Collective. Die cd is vooral gemaakt om Mapacha te ondersteunen bij de optredens die ze momenteel in Nederland doen.

Ik ken de jongens dus, maar ben niettemin heel benieuwd hoe ze het gaan doen als ze eenmaal voor het massale Mundialpubliek op het podium staan. Het aardige van Festival Mundial vind ik overigens dat ik het merendeel van de artiesten niet ken. Dat komt vooral omdat de programmering voor een groot deel afkomstig van de partners van Mundial die op alle continenten actief zijn. Dat maakt het extra spannend.

Jan Douwe Kroeske is producer en maakt programma's voor de Nederlandse radio en televisie. Festival Mundial vindt van 13 t/m 15 juni 2008 plaats in Tilburg.