Claudio Valdés Kuri: "De chaos in Mexico geeft veel vrijheid"

juni 2008 -

Claudio Valdés Kuri wordt gezien als een van de beste Latijns-Amerikaanse theaterregisseurs. Zijn groep Teatro de Ciertos Habitantes trekt wereldwijd volle zalen met eigenzinnige producties.

foto

Scène uit De Monstruos y Prodigios

Kuri, die als zanger en acteur ook een tijdje in Europa woonde en werkte, kiest bewust voor zijn geboorteland Mexico als standplaats. "Er valt nog veel pionierswerk te verrichten. In de derde wereld voel ik ook een grotere noodzaak om zaken aan de kaak te stellen. Bovendien bestaat er door de chaos in mijn land nu veel artistieke vrijheid in Mexico. Tien jaar geleden kon je bijvoorbeeld niet vrijuit spreken over het leger of sommige politici. Maar nu kun je het overal over hebben, dat is fantastisch."

Kuri werkt regelmatig in de VS en het is steeds weer een schok voor hem dat hij daar op sommige plaatsen op zo veel taboes stuit. "We mogen dit niet zeggen vanwege de minderheden en dat niet vanwege de universiteit en ga zo maar door. Die politieke correctheid is funest."

Hij is een van de weinige theaterregisseurs in Mexico met internationale ervaring. Die ervaring wil hij graag delen met andere theatermakers en daartoe heeft hij grote plannen. Samen met zijn zus Laura Kuri, een bekend ecologe in Mexico, wil hij het Ecocentro de Ciertos Habitantes opzetten, een centrum waar natuurbehoud en creatieve projecten hand in hand gaan.

Kuri hoopt dat de internationale bekendheid van Teatro de Ciertos Habitantes meer aandacht en geld genereert voor natuurbehoud in zijn land. "De bedoeling is dat er in een beschermd natuurgebied een centrum komt waar kunstenaars kunnen werken aan hun projecten. Ik wil er cursussen gaan geven om de professionaliteit van Mexicaanse theatergezelschappen te vergroten, maar er komen ook uitwisselingen met buitenlandse kunstenaars. Het project staat nog in de kinderschoenen, maar we verwachten er veel van."

De Monstruos y Prodigios van Teatro de Ciertos Habitantes was te zien tijdens het Holland Festival 2008.