Diouma Dieng Diakhate, pionier van de Afrikaanse couture

juni 2008 -

Met haar indrukwekkende gestalte, felgekleurde gewaad en zware stem is de Senegalese modeontwerpster Diouma Dieng Diakhate een opvallende verschijning. Met een omvangrijke carrière van 29 jaar is deze autodidactische styliste een pionier van de Afrikaanse modewereld. 

Ontwerp van Diouma Dieng Diakhate

"Ik heb een aangeboren liefde voor kleding en ontwerpen", vertelt Diakhate in een gesprek met vakgenote Angelique Westerhof (directeur Fashion Institute Arnhem en de Dutch Fashion Foundation). "Op zevenjarige leeftijd ben ik al begonnen met het naaien van kleding." Hoewel Diakhate geen modeopleiding heeft gevolgd, staat ze inmiddels aan het hoofd van Shalimar Couture. Dit indrukwekkende modehuis – "ik heb meer mensen in dienst dan de overheid" - voorziet vooral Afrikaanse beroemdheden en staatshoofden van fraaie galakleding. "Senegalezen willen er graag mooi en verzorgd uitzien. Zij zijn de Italianen van Afrika."

Diakhate is niet alleen geïnteresseerd in mode, ze zet zich ook in voor goede doelen. Zo heeft ze al een mortuarium, een kraamkliniek, een moskee en een aantal scholen opgericht. "De kracht van Afrika schuilt in de jeugd, dus daar moet je in investeren. Voorheen gingen kinderen die op school niet goed presteerden noodgedwongen de mode in, waardoor ons continent op dat gebied een achterstand heeft opgelopen. Tegenwoordig zijn ook hier kwalitatief goede modeopleidingen. Mijn grootste droom is om gratis modeonderwijs aan te bieden, zodat ook de allerarmsten een kans krijgen om dit vak te leren."

Voor de Nederlandse Westerhof geldt Diakhate als een inspirerend voorbeeld: "Diakhate heeft vanuit het niets haar modehuis opgezet. Ook ik ben destijds in de huiskamer begonnen met de Dutch Fashion Foundation. Het is bovendien heel interessant om te zien hoe ze misstanden in haar land heeft aangepakt." Het onlangs overleden supermodel Katoucha was waarschijnlijk haar grootste bewonderaar. Zo zei ze over Diakhate: "Ze zou het zelfs tot president kunnen schoppen, want deze vrouw is van een dimensie die Afrika nog niet kent."