Theatermaker Roysten Abel: "Indiase acteurs zijn onbevangener"

juni 2008 -

"Vanwege budgetten en faciliteiten is het natuurlijk veel prettiger om in Europa theater te maken. Maar een groot nadeel vind ik de hoge mate van professionaliteit. Vooral Britse acteurs zijn ontzettend goed en technisch zo begaafd dat ik daardoor vaak de warmte in hun spel mis. Eigenlijk geef ik de voorkeur aan acteurs uit India die ik veelal als onbevangener ervaar. Dat is als regisseur ideaal werken."

Scène uit Othello: A Play in Black & White

De Indiase theatermaker Roysten Abel creëerde in 1999 een Othello-bewerking die sindsdien wereldwijd succes heeft. "We spelen het niet zo heel erg vaak, eigenlijk alleen op uitnodiging." Zijn bewerking gaat over een gezelschap dat Othello gaat spelen, waarin tegen elke verwachting in een donkere Assamees de hoofdrol krijgt. "India is een erg racistisch land en dat zal altijd wel zo blijven, vrees ik. De recent opgekomen middenklasse gedraagt zich nu net als de upper class en houdt daarmee veel discriminatie in stand. Ik vind het belangrijk om daar in mijn werk op te reflecteren", zegt Abel.

Abel is een alleskunner. Met zijn Indian Shakespeare Company regisseert hij, maar hij schrijft ook en maakt muziektheater. Zijn Othello heeft hij zelf verfilmd. Zijn gezelschap speelt beurtelings in Europa en India."Het is natuurlijk interessant en inspirerend om in Europa te spelen. Daarbij is het financieel voor ons zeer aantrekkelijk. Op deze manier hoop ik over vijf jaar mijn droom te realiseren: The Institute of Traditional and Contemporary Theatre. In India zijn veel goede acteurs, maar ze spelen bijna allemaal op een traditionele wijze. Veel spelers zijn heel erg goed zonder het zelf te weten en niet zo zelfingenomen als veel Europeanen. Dat is geweldig, want in de ruimte tussen de acteur als persoon en zijn ambachtelijk talent liggen de mogelijkheden voor het onverwachte. Daar houd ik van. Daarmee kun je echte magie creëren."

De Indian Shakespeare Company trad op 29 en 30 mei 2008 op in het Tropentheater met Othello: a play in Black & White.