Filmwet Colombia begint vruchten af te werpen

maart 2008 -

Het van overheidswege stimuleren van de nationale filmindustrie is in heel wat Latijns-Amerikaanse landen nog steeds geen realiteit. Terwijl daar wel degelijk behoefte aan is. Driekwart van de films uit Latijns-Amerika wordt immers (mede-)geproduceerd in Brazilië of Argentinië. Steeds vaker zijn Latijns-Amerikaanse films coproducties met Europese landen, Spanje, Frankrijk of de Verenigde Staten. Bovendien leven in de Verenigde Staten en Europa grote groepen Latino's die steeds vaker films ter plaatse maken.

Daarom valt het initiatief van de Colombiaanse regering om de nationale filmindustrie te stimuleren alleen maar toe te juichen. De CNACC (Consejo Nacional para las Artes y la Cultura en Cinematografía) creëerde een Ontwikkelingsfonds voor de Film dat zijn geld genereert via een bijdrage van exploitanten, distributeurs en producenten. "Tussen 2004 en 2007 heeft het Filmfonds in totaal 348 Colombiaanse filmprojecten kunnen ondersteunen", zegt Paula Moreno Zapata, minister van Cultuur en voorzitter van het CNACC.

De nationale selectieronde van het Filmfonds werd dit jaar gelanceerd vanuit de stad Cali, provinciehoofdstad van de Cauca-vallei in het westen van Colombia. Deze regio staat bekend om een sterke regionale identiteit die mede tot uitdrukking komt via opmerkelijke audiovisuele producties, zoals de films van belangrijke Colombiaanse regisseurs als Carlos Palau en Antonio Dorado.

Om dit culturele decentralisatieproces te stimuleren, maakte Moreno Zapata hier ook de vorming van het Nationaal Audiovisueel Plan (PAN) bekend. Dit plan wil via een bijdrage van bijna een half miljoen euro de recente opbloei van de regionale filmindustrie in onder andere de provincie rond Cali stimuleren. Moreno Zapata: "Het PAN zal de gemeenschappen uit de Cauca-vallei de benodigde middelen geven, zodat de bewoners hun eigen verhalen in film en video kunnen blijven vertellen."

In 2007 werden de eerste vruchten zichtbaar van de nationale filmwet die vier jaar daarvoor door de Colombiaanse regering werd aangenomen: de Colombiaanse cinema werd geselecteerd voor het Tous les cinémas du monde-programma van het filmfestival in Cannes. Deze sectie van het festival nodigt landen met een officiële politiek om de nationale filmindustrie te stimuleren uit om recente filmproducties te laten zien.