Lornah Kiplagat: "Sport kan zelfs in oorlogstijd voor communicatie zorgen"

maart 2008 -

De Nederlandse regering wil de komende vier jaar 16 miljoen euro uittrekken voor het stimuleren van sport in tien ontwikkelingslanden. Langeafstandsloopster Lornah Kiplagat wordt ambassadeur van het project. Minister Koenders is enthousiast over Kiplagat en het nieuwe beleid. "Ik geloof in de kracht van sport. In de Riftvallei worden sportwedstrijden door Lornah Kiplagat georganiseerd. Dat zijn momenten waarop verbroedering en samenwerking te zien zijn. Ik ben er dan ook trots op dat Lornah onze ambassadeur is en ik hoop dat ze haar expertise met ons wil delen."

De Keniaanse hardloopster, die inmiddels de Nederlandse nationaliteit heeft, steekt een deel van haar starters- en prijzengeld in de Lornah Kiplagat Foundation. Deze stichting traint jonge Keniaanse hardloopsters en geeft hun een opleiding. Kiplagat weet uit ervaring hoe moeilijk het is voor jonge vrouwen om een eigen weg te kiezen. "Ik moest in de vroege ochtend lopen zodat de mensen me niet zouden zien in mijn strakke trainingsbroek. En als er iemand aankwam dook ik snel de bosjes in. Als mijn vader en broers niet achter me hadden gestaan, dan had ik dit nooit kunnen bereiken", vertelt ze.

Dat de methode van Kiplagat werkt, blijkt uit de resultaten. Afgelopen jaar gingen 29 van de pupillen van de Foundation naar een Amerikaanse universiteit. "We kunnen sport gebruiken als basis voor emancipatie van meisjes en vrouwen", zegt Kiplagat. "Sport en ontwikkeling horen samen. Ik zie geen betere manier om mensen te bereiken."

De beleidsnotie 'Sport en ontwikkelingssamenwerking: een kans voor open doel' werd op 12 februari 2008 gepresenteerd door minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Bussemaker van Sport in aanwezigheid van Lornah Kiplagat. De bedoeling van de regering is om aan sportactiviteiten voorlichtingscampagnes te koppelen over bijvoorbeeld aids en malaria. Ook hoopt de regering mensen in conflictgebieden als Kenia via de sport nader tot elkaar te brengen. De activiteiten van Kiplagat bewijzen dat dat kan. Zelfs toen Kenia vorige maand werd overspoeld door een golf van etnisch geweld was er tijd voor sport.

"We organiseerden een hardloopwedstrijd en vroegen om de wegblokkades te verwijderen zodat we er langs konden. En dat gebeurde! Door het evenement dachten de mensen even niet aan alle ellende en konden ze even ontspannen. Sport kan zelfs in oorlogstijd de communicatie op gang brengen."

Bij uitgeverij Conserve is in februari 2008 een biografie van Lornah Kiplagat verschenen, 'Het meisje van de nacht'. Auteur: Marco Knippen.