Miss Landmine: het recht om mooi te zijn

maart 2008 -

Miss Huíla is 25 jaar oud, heeft 3 kinderen en is werkloos. Haar azuurblauwe jurk kost 34 euro en de ketting om haar hals 7 euro. Amper 14 jaar oud was ze toen soldaten haar dorp binnenvielen. In haar vlucht stapte ze op een PMD-6 'anti-personnel'-landmijn ter waarde van 14 euro die in Rusland wordt vervaardigd. Ze verloor haar rechterbeen. Net zoals Miss Bié, Miss Malanje en nog een zevental andere schoonheden. Op 4 april 2008 wordt één van hen gekroond tot de eerste Miss Landmine van Angola, het Afrikaanse land dat herstellende is van bijna drie decennia oorlog.

Miss MALANJE. Phto (c) www.miss-landmine.org

Voor de Noorse acteur en regisseur Morten Traavik, de geestelijk vader van het project, zijn de vrouwen geen slachtoffers maar 'overlevers'. Hij noemt de Miss Landmine-verkiezing een kunstproject dat "een politieke en humanitaire impact wil maken" en de heersende schoonheidsidealen aanvecht. "Toen ik in 2003 voor het eerst in Angola was, woonde ik een missverkiezing bij die straatkinderen ergens in een steeg hadden georganiseerd. Het raakte mij dat er geen sprake was van het soort commercie en seksisme die wij, in onze westerse cultuur, met dit soort evenementen associëren. Integendeel, het was een 'feel-good'-ervaring; een straatfeest voor de buurt. Meisje van tussen de 7 en 17 jaar pareerden op en neer met toewijding en ernst."

Het idee voor Miss Landmine, dat steun krijgt van de Angolese regering en de Europese Unie, was geboren. De voorselectie bestond slechts uit een criterium: de vrouwen moesten zelf mee willen doen, wat volgens Traavik laat zien dat ze zich op hun gemak voelen met hun uiterlijk, ondanks de zichtbare gevolgen van oorlog. Vervolgens vond een fotoshoot plaats. Het glamoureuze resultaat is te zien op de website. Bezoekers konden daar de afgelopen maanden al op hun favoriete Miss Landmine stemmen. "Als ik naar de foto's kijk, zie ik echte schoonheid. Ik zie mooie vrouwen die trots zijn op zichzelf, en zich waardig en op hun gemak voelen. Het zijn foto's waarin levenskracht overwint"