Partho Sen-Gupta: "Ik wil tegenwicht bieden aan Bollywood"

maart 2008 -

Vier vrienden in de voorsteden van Bombay willen een ander leven. Ze zoeken naar werk, liefde, geld en vrijheid. Hun zoektocht eindigt in een grote knal: een kernaanval treft Bombay. Het doek wordt hel wit, het verhaal is uit. Let the Wind Blow (oorspronkelijke titel: Hava Aney Dey) draaide op het filmfestival van Rotterdam in het programmaonderdeel Hinglish-films. Hinglish is een mengtaal van Engels en Hindi, en wordt in India veel door jongeren gesproken.

"Mijn film is voornamelijk Hindi gesproken, maar is zeker een Hinglish-film", vertelt Sen-Gupta. "Het genre dankt haar naam aan de taal, daar is het mee begonnen. Maar we hebben een heel eigen stijl ontwikkeld." Die stijl is snel, realistisch en soms fragmentarisch, gefilmd op video. "Ik wil een tegenwicht bieden aan de Bollywoodfilms. Daar gaan mensen heen om hun problemen te vergeten. Even wegdromen bij een sprookje. Ik wil de werkelijkheid laten zien en mensen aan het denken zetten."

Daarom levert Sen-Gupta expliciet kritiek in zijn film, op de politiek en op de levenstijl van de moderne mens. "Het leven draait te veel om geld en consumeren. Dat doodt de aandacht voor cultuur, voor ideeën en voor het ontwikkelen van de geest." Die kritiek, en de seksscènes, kwamen niet door de censuur en Sen-Gupta kon zijn film niet in India uitbrengen. "Dat is spijtig, ik wilde dit verhaal juist in India vertellen. Ik wil het leven van die jongeren laten zien, omdat het me zorgen baart maar ook omdat ik hoopvol ben. Er komt vast weer een kentering naar andere waarden."

Sen-Gupta vertelt met de film ook zijn eigen verhaal. Hij groeide op in de voorsteden, verloor zijn vader toen hij zeventien was en moest gaan werken om zichzelf en zijn moeder te onderhouden. Hij vond een baantje in de filmindustrie. Pas jaren later wist hij dat hij werkelijk filmmaker wilde zijn.

Noodgedwongen gaat hij nu internationaal de boer op met zijn film, die op verschillende festivals draaide en in de VS is uitgebracht. "Maar ook in de filmwereld regeert de commercie. Ik hoop dat er voldoende mensen zijn die zich blijven inspannen om mooie films te maken en interessante verhalen te vertellen."