Simphiwe Dana, jazzdiva met een missie

maart 2008 -

De Zuid-Afrikaanse jazzdiva Simphiwe Dana heeft een boodschap en die slaat aan. In eigen land wint ze de ene muziekprijs na de andere en in Europa waren al haar concerten in februari 2008 uitverkocht. Toch is haar muziekstijl niet eenvoudig en haar boodschap al helemaal niet. Dana: "Ik wil met mijn songs laten zien wat apartheid in mijn continent heeft aangericht. Mijn mensen zijn onderdrukt en als honden behandeld. Ik wil de Afrikanen oproepen om het heft weer en eigen hand te nemen en te kiezen voor het leven in plaats van een lijdzaam bestaan in de marge."

Simphiwe Dana, photo (c) World Connection Agency

Dana schrijft haar strijdbare songs vooral in het Xhosa, maar op de bühne vertelt ze steeds waar haar liedjes over gaan. "Politics again" , zegt ze bijna verontschuldigend tegen het publiek. Hoewel de 28-jarige zangeres verlegen en bescheiden oogt, is haar ondertoon boos. "Ja ik ben ook boos over wat ons Afrikanen is aangedaan", bekent ze. "Maar met boosheid kom je niet verder. We hebben elkaar nodig, Afrika en Europa. We moeten om de tafel gaan zitten en met respect voor elkaar kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Afrika wordt bedreigd door aids. Er sterven miljoenen mensen en Europa kan ons helpen om daar iets tegen te doen."

Dana groeide op in Transkei en begon te zingen bij huwelijks- en besnijdenisceremonieën in haar dorp. Op aanraden van haar ouders ging ze ICT en grafische vormgeving studeren in Johannesburg, waar haar talent bij open microfoonsessies al snel opviel. Zelf zegt ze dat haar talent komt van haar moeder, 'die zong om de pijn van de apartheid te genezen'. "Ook voor mij heeft zingen een helende werking. Ik zing over de zoektocht naar onze Afrikaanse ziel, die we weer moeten leren liefhebben."

Dana kiest bewust voor het Xhosa en voedt haar twee kinderen ook in haar moedertaal op. "Wij werden vroeger gestraft als we in het Xhosa zongen of spraken. Iedereen moest Engels spreken. Daarmee werd onze cultuur de kop ingedrukt. Ik ben trots op m'n eigen cultuur en vind het belangrijk dat die behouden blijft. Daarom zing ik in het Xhosa."

Simphiwe Dana is genomineerd voor de World Music Award van de BBC die in april 2008 wordt uitgereikt. In 2006 verscheen haar eerste cd Zandisile en in 2007 haar tweede cd The one love movement on Bantu Biko Street, beide bij Skip Records.