Rioolkunstenaar Zezão: "Mijn werk is een aanklacht tegen de falende autoriteiten"

maart 2008 -

Wie het werk van de Braziliaanse graffitikunstenaar Zezão wil aanschouwen, moet met een knijper op de neus en een zaklantaarn in de hand afdalen in de riolering van São Paulo. Want dat is de plek waar hij zijn inmiddels steeds beroemdere flops op de wanden sprayt.
"Vroeger werkte ik als motorkoerier, een levensgevaarlijk en slecht betaald baantje in het chaotische verkeer van São Paulo. Ik voelde me steeds meer buiten de samenleving staan, en wilde reageren op de discriminatie en onderdrukking die ik dagelijks ondervond", vertelt hij. De uitlaatklep van Zezão (36) waren zijn skateboard en crossfiets, maar na een ernstig ongeluk kon hij die hobby's wel vergeten. Graffiti werd zijn nieuwe passie. Eerst werkte hij op muren, stoepen, viaducten, verlaten fabriekhallen en treinen, en uiteindelijk belandde hij in het riool, waar hij als tiener al eens had rondgeneusd.

photo (c) www.artesubterranea.com

Zezão wordt gedreven door de woede die hij voelt vanwege de onderdrukking in de Braziliaanse samenleving. "Mijn werk is een uiting van solidariteit met de vele armen hier, die geen enkele schoonheid in hun leefomgeving hebben. Maar het is ook een aanklacht tegen de falende autoriteiten. Ieder jaar weer overstromen arme wijken van São Paulo vanwege de met huisvuil en zelfs meubels en matrassen verstopte riolering. Dat komt door de nalatigheid van de publieke diensten en het totale gebrek aan milieubewustzijn van de inwoners van de stad."

Zijn geld verdient hij inmiddels met nogal psychedelisch kleurig werk dat hij maakt op uitnodiging van kunstgaleries en culturele instellingen. "Het is een prettige bijkomstigheid van mijn oorspronkelijke werk. Zo was ik onlangs in New York en Brighton. Daar kijkt men heel anders tegen mijn kunst aan dan in Brazilië. Hier kennen veel gewone mensen mijn werk. In het buitenland zijn het vooral kunstkenners. Ze vinden het aardig om te zien, maar zij kennen de extreme sociale en politieke omstandigheden niet die er aan ten grondslag liggen. Ik denk dat ik nog veel moet reizen om bekend en begrepen te worden."

Tot 30 maart is er werk van Zezao te zien in de Kunsthalle Dominikanerkirche in Osnabrück.