Kritiek als bouwsteen voor Oegandese filmcultuur

mei 2008 -

"Als je een filmcultuur wilt creëren, heb je goede filmrecensenten nodig", vindt Alice Smits, directeur van het Amakula filmfestival in Oeganda. Journalisten leren daarom tijdens workshops hoe ze een recensie schrijven.

"Wanneer we persberichten sturen over films, of over het festival zelf, zien we later in de krant letterlijk zinnen uit die berichten terug komen. Zelden komt er een verslaggever om de filmmakers te interviewen over hun ideeën. Of wordt een film eens kritisch onder de loep genomen." De Nederlandse Smits is niet te spreken over de manier waarop de Oegandese pers met het fenomeen film omgaat. "Ik krijg wel eens het idee dat alle goede journalisten over politiek schrijven, en dat cultuur zo onbelangrijk gevonden wordt dat alleen beginners cultuur 'doen'. Die onderwaardering van kunst zie je overal in Oeganda; er is hier niet eens meer een minister die over cultuur gaat."

Amakula, dat tussen 1 en 12 mei 2008 voor de vijfde opeenvolgende keer wordt gehouden, probeert niet alleen cinema te tonen maar ook de filmcultuur een stimulans te geven. "Daarom zijn we een paar jaar geleden begonnen met het geven van workshops aan journalisten. Daarin wordt niet alleen over de geschiedenis van de Afrikaanse cinema verteld, maar besteden we ook aandacht aan het schrijven van goede recensies. Ik krijg soms bijna de neiging uit te roepen: kom eens met wat meer kritiek!"

Inmiddels zijn er een aantal journalisten die film serieus nemen, zoals Bamuturaki Musinguzi van de wekelijkse krant East African. "Ik heb zeker geprofiteerd van de Amakula-workshop", zegt hij. "Het is heel belangrijk dat wij als filmrecensenten ons werk goed doen. Er mag af en toe wel wat diepgravender geschreven worden over film. Vooral de hoofdredacteuren van kranten moeten de sectie cultuur wat meer waarderen." Musinguzi is positief gestemd over de toekomst van film in Oeganda. "Recensenten kunnen de industrie verder helpen groeien, door te wijzen op wat de goede en de zwakke punten zijn. Zie het als een baby die leert lopen."

Het Amakula filmfestival wordt mogelijk gemaakt door Hivos en de Stichting DOEN.