Radio voor en door Indiase dorpelingen

mei 2008 -

Gajendra Rana begon ooit als zanger op dorpsfeestjes en maakt nu zijn eigen albums. Rana's talent kreeg een podium door de Henval Vani Community Radio, waar jongeren tussen de 18 en 35 uit 18 dorpen in de regio Uttarakhand bij betrokken zijn.

Community radio is dagelijks van grote betekenis voor duizenden gewone mensen in dorpen en stadjes in heel India. Dorpelingen produceren hun eigen programma's en narrowcasten ze binnen hun gemeenschap, met behulp van eenvoudige bandrecorders en microfoons. Dit simpele concept heeft veel levens veranderd – het zette kinderen aan tot leren, voorzag vissers en boeren van nuttige informatie en het versterkte de positie van vrouwen.

Henval Vani Community Radio bereikt meer dan 3.500 luisteraars vanuit het Community Multimedia Centre in Chamba, Uttarakhand. "Gewone dorpelingen en stedelingen zijn van begin tot eind betrokken bij de productie van een radioprogramma", zegt Rajendra Negi van Henval Vani. "Onze verhalen bestrijken een veelvoud aan onderwerpen, zoals maatschappelijke misstanden en traditionele kennis, onder andere."

Het productieproces bestaat uit een aantal stappen. De eerste is een discussie over een verhaalidee. Vrijwilligers gaan de dorpen in om suggesties en feedback te verzamelen. "Op deze manier komen we te weten wat de dorpelingen van de radio verwachten en waar wij mee bezig zijn", legt Negi uit. De volgende stap is het verzamelen van informatie bij doorsnee mensen, experts en specialisten. Hierna wordt er een script voorbereid, dat drama, liedjes, boodschappen van algemeen nut enzovoorts omvat. Ten slotte wordt het programma met behulp van twee jongeren uit het dorp opgenomen en in de dorpen genarrowcast.

De programma's worden geproduceerd in de twee voornaamste talen in Uttarakhand, te weten Hindi en Garhwali. Henval Vani beschikt ook over tien uur per week zendtijd op World Space Radio (kanaal 1307), waarin twee plaatselijk geproduceerde programma's worden uitgezonden: Hamara Gaon (Ons Dorp) en Yuva Manch (Jeugdplatform). Nu de overheid ook het potentieel van dit medium erkent, kan community radio hopelijk nog betere tijden tegemoet zien.