Architect Francis Kéré: 'Gebouwen moeten ademen'

november 2008 -

"Gemeenschapszin is de basis van het traditionele leven in Afrika. In mijn werk als architect is het een van mijn grote drijfveren. De school in Gando, waar ik vandaan kom, is daar een goed voorbeeld van." Francis Kéré is een jonge architect uit Burkina Faso die is opgeleid in Berlijn. In zijn werk zijn duurzaamheid en een verregaande betrokkenheid bij de ontwikkeling van zijn vaderland constante waarden.

image

Kéré maakte naam met het ontwerp van de school in Gando. Het gebouw is niet alleen in esthetisch opzicht geslaagd, het is ook klimaatvriendelijk. Opvallend is het gebruik van klei als belangrijkste bouwmateriaal. "In Afrika wordt natuurlijk veel met beton gewerkt omdat dit goedkoop is en je snel kunt bouwen. Maar beton is lelijk en absorbeert veel warmte waardoor in veel gebouwen airco's nodig zijn. Muren van klei zorgen voor meer verkoeling. Daarmee kunnen gebouwen ademen. Dat moet ook want dat geeft meer comfort."

Kéré ontwikkelde een techniek om klei zodanig te behandelen dat het materiaal een veel langere levensduur dan gewoonlijk heeft en niet, zoals bijvoorbeeld de beroemde huizen in Djenné in buurland Mali, jaarlijks aangesmeerd hoeven te worden. "We hebben de kleiblokken ter plaatse gemaakt. De lokale bevolking was daarbij betrokken zodat zij ook konden leren van nieuwe bouwtechnieken. Mijn benadering van bouwen en architectuur gaat natuurlijk niet uit van snelheid, maar vooral van duurzaamheid. Daarmee zijn we op langere termijn natuurlijk allemaal gediend."

Francis Kéré was in september 2008 te gast bij Surprising Africa (onderdeel van PICNIC).