Nieuwe geluiden uit Bogotá

november 2008 -

Ana Romano's nieuwste werk así, de repente (2007) begint met een toon die de ruimte vult en bijna even sterk wordt als het stadsrumoer van Bogotá. Dan gaat het geluid over in een kalmerend zoet vlechtwerk van sinusgolven, bedekt met geluidsopnamen van dingen die bespeeld worden. In haar werk bestudeert Romano momenten waarop een performance een relatie van het publiek met zijn omgeving op gang brengen. Zij is een belangrijke vertegenwoordigster van een generatie musici en componisten die plotseling tot bloei is gekomen in deze Zuid-Amerikaanse metropool. Deze generatie wortelt stevig in de zeer diverse en rijke Colombiaanse volksmuziek.

Het collectief La Distritofonica is een goed voorbeeld van de strijd die aanstormende musici uit de stad moeten leveren voor een plek onder de zon. In het kielzog van groepen als Curupira en volksmuzikanten als Hugo Candelário en Toto La Monposina heeft het collectief opwindende projecten in gang gezet waarbij elementen uit traditionele plaatselijke volksmuziek worden vermengd met jazz, rock en experimentele muziek. Asdrubal, Primero Mi Tia, Ricardo Gallo Quarteto en Eblis Alvarez, ook wel bekend als de Meridian Brothers, zorgden voor opschudding in het alternatieve circuit van Bogotá door onder hun eigen label albums uit te brengen.

In een andere hoek van het muzikale spectrum bevindt zich producer Juan Pablo Bedoya, alias Monk, met zijn deep house trip-hop- project waarin de betoverende stem van Natalia Miranda een grote rol speelt. Een overzicht van nieuwe underground-geluiden, verspreid over heel Bogotá, zou niet compleet zijn zonder het inspirerende werk te noemen van Los Aterciopelados. Het is fascinerend dat hun recente album Conector geïnspireerd werd door de yaguê (en bijbehorende ceremonies), een sjamanistisch psychotroop drankje dat wordt gemaakt van een melange van sacrale planten uit het Putumayo-regenwoud. Met zijn halsband van dierentanden en haarband van kleurige veren, leidt de Taita de reis door de nacht met een aanhoudend ritme dat wordt uitgevoerd met een soort rammelinstrument van palmbladeren. Als het drankje begint te werken, komt het doordringende zoemgeluid van de yaguê-geest naderbij.