Zelfs Nkunda kon Goma's SKIFF festival niet hinderen

November 2008 -

Het waren bijna profetische woorden die Petna Ndaliko sprak, voorafgaand aan het SKIFF Festival in Goma. Rebellen of geen rebellen, het festival zou doorgaan. En inderdaad: de rebellen rukten op, en het festival zette stug door.

foto

Witte pantserwagens van de Verenigde Naties rijden door Goma, Oost-Congo. Soldaten met de karakteristieke blauwe helmen kijken alle kanten op, speurend naar onraad. Wat hun waarschijnlijk ontgaat, is een inmiddels verscheurde poster die het Salaam Kivu International Film Festival (SKIFF) aanprijst. Het evenement, mede gesponsord door het Nederlandse ‘Africa in the Picture', is inmiddels achter de rug. "Het was een prachtig festival", zegt Sekombi Katondolo (26).

Sekombi is de jongere broer van Petna, en hun culturele centrum Yolé Africa was de grote motivator achter SKIFF. "Meer dan negenduizend mensen bezochten het festival", zegt Sekombi. "We hebben 22 films vertoond, hielden danswedstrijden, muziekopvoeringen en artistieke workshops." De films werden vertoond op verschillende plekken in Goma, dat in 2002 half verwoest werd toen de Nyaragongo-vulkaan uitbarstte. Maar nu keken de mensen tot laat in de avond naar SKIFF-films in het voetbalstadion, op het basketbalveld en in diverse conferentiecentra.

Mensen in een crisissituatie hebben juist een sterke behoefte aan cultuur en afleiding, menen ze bij Yolé Africa, het enige culturele centrum van de stad. En het zijn moeizame tijden in Goma. Het rebellenleger van generaal Laurent Nkunda, die er al langer geen geheim van maakt Goma graag te willen veroveren, kwam precies tijdens SKIFF ongekend dichtbij het bereiken van zijn doel. Hij zag op het nippertje van een aanval af  - voorlopig tenminste. "Maar we dachten niet aan opgeven. Het was echt ongekend", zegt Sekombi. "Op de slotavond kwamen duizenden mensen af. Volgens ons was het de grootste publieke bijeenkomst sinds de president hier op bezoek was."