Blank Noise: blog tegen seksueel geweld in India

oktober 2008 -

In India wordt het ongewenst seksueel benaderen van vrouwen in de openbare ruimte onschuldig omschreven als eve-teasing. Jasmeen Patheja is een kunstenares en activiste die in Bagalore woont. Zij ergert zich aan dit eufemisme en zou liever zien dat men het verschijnsel bij de naam noemt: seksueel straatgeweld. Om de bewustwording rond dit onderwerp te vergoten, is zij al vijf jaar bezig met performances en kunst in het openbaar.

photo

Foto uit Blank Noise

De sterkste pijler van haar project is een blog, Blank Noise, dat in 2004 van start ging. Zij nodigt daarop mensen uit om hun ervaringen met ongewenste intimiteiten in publieke ruimtes te delen – als slachtoffer, dader of toeschouwer. Via deze collectieve uitwisseling wil Patheja een database samenstellen. Doel is bezinning op de stilzwijgende acceptatie van seksuele misdrijven.

Patheja maakt ook gebruik van getuigenissen voor haar performances en kunst in de openbare ruimte. Zo drukt zij bijvoorbeeld negatieve ervaringen af in brieven, die zij vervolgens op straat uitdeelt om de reacties bij het publiek te peilen. "Sommigen hebben meteen begrip, anderen smijten de brieven verbijsterd weg", zegt zij. Hoe dan ook, het confronteert mensen met een kwestie die zij liever zouden vermijden. Ook organiseert zij het Street Action Heroes-evenement. Daarbij nodigt zij vrouwen uit om samen te komen op een bepaalde plek in de stad en daar onbevreesd te staan en terug te staren naar voorbijgangers. Deze ontwapenend simpele daad roept vragen op over hoe vrouwen geleerd wordt om vreemdelingen en openbare ruimtes met angst tegemoet te treden.

Patheja vroeg op haar blog vrouwen om de kleding in te sturen die zij aanhadden toen zij werden verkracht. Daarmee stelde zij een lugubere openbare installatie samen. Die ontkrachtte de mythe dat provocerende kleding eve-teasing uitlokt. De kleding toonde aan dat geen enkele uitdossing seksueel straatgeweld kan voorkomen. Patheja beschouwt alle genoemde projecten als openbare kunst, omdat het publiek – door zijn reacties – net zozeer deelnemer is als zijzelf en de andere optredenden. Patheja bedacht het Blank Noise Project in 2003, toen zij nog een kunststudente was in Bangalore. Sindsdien is het uitgegroeid tot een veel groter sociaal transformatieproject, waaraan duizenden bloggers deelnemen met hun teksten en hun straatacties.