'Het Kilimanjaro Film Institute legt de nadruk op ondernemingsgeest'

oktober 2008 -

Nadat hij zijn training bij het ict-trainingsproject Nairobits in Kenia had afgerond was Mark Kamau als consultant betrokken bij verschillende initiatieven. "Onlangs heb ik met enkele partners het Kilimanjaro Film Institute opgezet in Tanzania. We hebben net ons eerste jaar succesvol afgerond met een pilotfase." Kamau was een van de sprekers op Suprising Africa, onderdeel van Picnic, het internationale congres voor internetcreatieven dat eind september 2008 in Amsterdam plaatsvond.

image

Mark Kamau op de Kilimanjaro

Kamau kreeg de lachers op zijn hand toen hij vertelde over een van zijn leerlingen. Deze zette een initiatief op voor toeristen die de Kilimanjaro beklimmen; voor 20 dollar maakt hij een dvd waarop hun tocht in beeld gebracht wordt. "Het onderstreept de creativiteit die je ziet in Tanzania. Wij leggen in de opleiding een sterke nadruk op ondernemingsgeest. We hebben in ons eerste jaar zestien jonge mensen gedurende zeven maanden opgeleid in verschillende disciplines, zoals organisatie en planning, montage, cameravoering."

Omdat Nairobits een van origine Nederlands project is, onderhoudt de filmschool veel contacten met Nederlandse instellingen. Kanau: "Zo krijgen we onze apparatuur van het Amsterdamse United Broadcasting Facilities. Medewerkers komen tijdens hun vakantie bij ons om trainingen te geven." Afgestudeerden zullen nog flink aan de slag moeten om hun opleiding te gelde te maken. "Dat valt best mee. De markt voor televisie en films is groeiende. Veel mensen gaan aan de slag met het maken van documentaires of zijn betrokken bij de productie van soaps. We hebben zelf veel contacten met lokale televisiestations. Een groter probleem is het gebrek aan goede scriptschrijvers. Voor het ontwikkelen van scenario's hebben we daarom nu contact met ID TV. We zijn heel benieuwd wat dat gaat opleveren."