Filmfestival trotseert oorlogsgeweld in Oost-Congo

oktober 2008 -

Filmmaker Petna Ndaliko is een van de oprichters van het Salaam Kivu International Film Festival dat in oktober 2008 plaatsvindt in Goma, Oost-Congo. "Voor de oorlog waren de provincies Noord- en Zuid-Kivu bekende toeristische bestemmingen. Maar nu kennen de mensen de regio alleen nog maar als oorlogsgebied." Ndaliko (34) is teleurgesteld over het beeld dat bestaat van zijn regio. De in Goma geboren film maker wilde daar verandering in brengen. "We willen hoop terugbrengen in onze regio. Met die gedachte hebben we SKIFF opgezet, het Salaam Kivu International Film Festival. Het festival, partner van het Belgische Afrika Filmfestival en het Nederlandse Africa in the Picture, wordt voor de derde keer gehouden in Goma, op de grens tussen Congo en Rwanda.

foto

Petna Ndaliko

Niet dat de oorlog, die miljoenen slachtoffers eiste tussen 1998 en 2003, compleet voorbij is. Een opstandige generaal vecht nog steeds met het regeringsleger op minder dan 50 kilometer van Goma. "Vorig jaar werd er nog gevochten op 20 kilometer van de stad", vertelt Ndaliko. De Verenigde Naties hadden Goma tot 'rode zone' verklaard, en weigerden vanwege de veiligheid om onze internationale gasten in te laten vliegen. Het festival ging desondanks door, en sommige van de gasten kwamen tóch. Het was geweldig. Mensen zaten zelfs 's avonds laat nog films te kijken!"

SKIFF, medegefinancierd door Cordaid, focust vooral op Zuid-Zuidsamenwerking, in tegenstelling tot Noord-Zuid. "We brengen beroemde filmmakers van elders in Afrika naar Goma. Lokaal talent kan van hen leren om in Afrika fondsen te vinden voor films, hoe moeilijk dat ook kan zijn", zegt Ndaliko. Hij hoopt dat Congo één land kan blijven en niet uit elkaar valt als gevolg van de gevechten. "We zouden een Congolese droom van een verenigd land moeten nastreven. De politici hebben laten zien dat ze daarin gefaald hebben. Ik denk daarom dat kunst die droom kan doen uitkomen."