Film: Pure Coolness -  Ernest Abdyjaparov

Geschaakte bruid schikt zich in haar lot

Oktober 2008 -

Asem woont in een grote stad in Kirgizië. Ze bezoekt het dorp van haar geliefde Murat. Zo kan ze zijn ouders en de tradities van het plattelandsleven leren kennen. Maar door tragische en grappige verwikkelingen wordt zij uiteindelijk door een andere familie geschaakt. Ze moet met hun zoon, een schaapherder, trouwen. Na flink verzet schikt zij zich in haar lot. Het leven in de bergen bevalt haar wel en tussen de twee bloeit langzaam iets op.

foto

Still uit Pure Coolness

Ernest Abdyjaparov neemt de tradities van het platteland op de hak. Hij laat in zijn film zien hoe de oude Kirgizische gewoonte van het schaken van bruiden werkt. Dat giet hij in een romantische vertelling, alles gefilmd in helder licht en felle kleuren. Het is alleen niet zo duidelijk wat hij daarmee wil. Zo zijn er een paar nogal dik aangezette romantische scènes. Zoals de reis van Asem en Murat naar het dorp, met prachtige uitzichten vanuit de bus en honingzoete muziek erbij. Of een van de eerste ochtenden dat Asem haar tent uitstapt, de bergen bewondert, de frisse lucht insnuift en een rondedansje maakt. Steekt hij de draak ermee of wil hij alleen schoonheid en romantiek laten zien?

Abdyjaparov vertelt zijn verhaal met humor en met een lichte spot. Maar als hij dit oude culturele gebruik echt wil bekritiseren, had hij dat sterker en scherper moeten doen. Misschien wil hij vooral een mooi verhaal vertellen en iets van de Kirgizische cultuur laten zien. En Pure Coolness is hoe dan ook een vermakelijke film, vlot verteld en mooi om te zien.

Pure Coolness is vanaf 9 oktober 2008  te zien in diverse filmtheaters in Nederland. Tijdens de voorpremière op 8 oktober in Rialto in Amsterdam geeft Tanja Vranic van het Hivos een inleiding over het werk van Hivos-partner Cinema Development Fund in Kirgizië. Pure Coolness werd ondersteund door het Hubert Bals Fonds.