Kaapverdische dans: heftig, ruw en theatraal

oktober 2008 -

"Eigenlijk spreken we liever van eigentijdse dans, terwijl onze stijl wel degelijk sterk geworteld is in de traditie van de Kaapverdische eilanden. Onze dansproducties zijn theatraal, ruw en soms ronduit heftig. Daarmee voldoet ons werk bepaald niet aan de gangbare perceptie van Afrikaanse dans. Aanvankelijk werden we in ons eigen land dan ook met argwaan bekeken." José Brandào van Raiz di Polon legt uit dat het gezelschap verhalende choreografieën maakt. Die zijn nauw verbonden met bijvoorbeeld het slavernijverleden van Kaapverdië, maar er is ook plaats voor een lofzang op de kracht van de Afrikaanse vrouw.

image

Raiz di Polon. (Foto: Velu)

De lastig te categoriseren stijl van Raiz di Polon verhindert niet dat de groep wereldwijd optreedt. "We zijn al in meer dan veertig landen geweest. We dragen graag onze cultuur uit, ook al zijn we met nog geen half miljoen inwoners een klein land. We zijn allemaal schatplichtig aan Cesaria Evora die de aan fado verwante morna wereldberoemd maakte, maar is er is veel meer zoals de swingende funana-stijl."

Dans als kunstvorm komt nauwelijks voor op de Kaapverdische eilanden, maar de leden van Raiz di Polon zijn niettemin populair in eigen land. Ze zijn bij veel maatschappelijke en culturele initiatieven betrokken en leiden dansers op in een eigen school. "Soms denken leerlingen dat dit de oplossing is voor armoede omdat wij wereldwijd optreden. Maar we zijn toch vooral artiesten omdat wij ons verhaal willen vertellen. We worden er niet rijk van, maar kunnen ons wel redden, ook dankzij fondsen en netwerken als Mundial."

De Kaapverdische eilandcultuur is wezenlijk anders dan die van veel West-Afrikaanse landen. "Percussie was lange tijd verboden door de kolonisator om te voorkomen dat mensen met elkaar communiceerden. Zo bespelen we geen djembé. We hebben een levendige traditie van zelfgemaakte muziekinstrumenten die we ook in onze voorstelling gebruiken. Zo brengen we contrasten aan door de combinatie van eigentijdse en oude muziekinstrumenten als de cimboa, een éénsnarige viool en de cavaquinho, die sterk lijkt op een ukelele."

Raiz di Polon trad in oktober 2008 op in Rotterdam en Helden/Panningen.