Seun Kuti: 'Afrika moet Afrika redden'

Oktober 2008 -

Seun Kuti treedt met zijn cd Many Things in de voetsporen van zijn beroemde vader Fela die in zijn afrobeatsongs de militaire junta van Nigeria bekritiseerde. De teksten van zijn debuutalbum zijn op één na stuk voor stuk aanklachten tegen corrupte politici die zich verrijken terwijl ze de bevolking in armoede laten leven. Maar terwijl de boodschap van Fela stand up and fight was, roept de nog maar 25-jarige Seun zijn gehoor op om niet te vechten maar na te denken, bijvoorbeeld in het openingsnummer Think. Kuti: "Wij moeten nadenken over oplossingen om uit de misère te komen. Er moet geïnvesteerd worden in onderwijs, zodat we betere leiders krijgen. Nu wordt geïnvesteerd in infrastructuurprojecten maar de bevolking wordt arm en dom gehouden."

foto

Seun Kuti

De jongste zoon van Fela ziet geen rol weggelegd voor het westen bij de opbouw van Afrika. "Afrika moet Afrika redden", vindt hij. En Barack Obama dan? "Dat is een Afrikaan", zegt hij en kijkt veelbetekenend. "Maar die heeft het voorlopig druk genoeg met een ander continent. Die moet eerst Amerika redden."

Seun was acht toen hij voor het eerst met Fela's band Egypt 80 optrad. Na de dood van zijn vader in 1997 nam hij de leiding van de band op zich en momenteel toeren ze de wereld rond. Ze spelen songs van zijn vader en nieuw werk van Seun zelf, waarbij rap duidelijk aan invloed heeft gewonnen. Muziek is in de ogen van Seun een belangrijk medium om verandering tot stand te brengen. Hij werkte mee aan een groot anti-malariaproject, gesponsord door de VN, waarvoor hij de mosquito-song schreef: "Na the governement of the people. No put clean water for the people. Na the government of the people. No take good care of the people."

"Ik schrijf geen songs over schoenen. Het moet wel ergens over gaan. Ik benoem de problemen en probeer zo mijn steentje bij te dragen." Ziet hij licht aan het einde van de tunnel? "Alles draait om respect", zegt hij. "Zolang onze leiders geen respect hebben voor de mensen, zal er niets veranderen."

Seun Kuti toert in oktober 2008 nog door Frankrijk, Engeland en Ierland en is op 24 oktober te zien in Brussel.