Nury Vittachi: 'Ik stook vuurtjes op donkere plekken'

Oktober 2008 -

Schrijver en humorist Nury Vittachi moest als baby met zijn familie zijn vaderland Ceylon (nu Sri Lanka) ontvluchten vanwege de etnische strijd tussen Tamils en Singalezen. Hij groeide op in Singapore, Kuala Lumpur en Londen en woont nu al jaren in Hongkong. Die omzwervingen hebben van hem een bruggenbouwer gemaakt tussen oost en west.

foto

Nury Vittachi

"Ik denk dat wij er allemaal profijt van hebben als we meer over het echte Azië weten, dat naar het zich laat aanzien puur op basis van cijfers bepaalde aspecten van het leven op aarde zal gaan domineren. Ik wil westerlingen laten zien dat Aziaten niet eng, onlogisch en onmogelijk te begrijpen zijn en de Aziaten dezelfde les leren over de westerlingen. Het westen heeft het oosten veel te bieden – veel van de beste wereldliteratuur, muziek en films. Maar er zijn twee dingen die het oosten beter doet dan het westen. Ten eerste is ons eten veel beter dan dat van jullie, geen twijfel mogelijk. Ten tweede zijn wij beter in spirituele zaken - feng shui, meditatie, yoga, enzovoorts."

In zijn romans over de feng shui-detective Mr Wong laat Vittachi zijn lezers via klassieke whodunnit-verhalen kennismaken met de oosterse filosofie. "Wong is seksistisch, racistisch en eet graag beestjes, indien mogelijk levend! Maar zijn geschriften onthullen dat hij in contact staat met diepere waarden", zegt hij daarover.
Vittachi is een van de belangrijkste initiatiefnemers van literaire samenwerkingsverbanden in Azië.

Hij geeft schrijflessen, richtte de Asia Literary Review op en stond aan de wieg van verschillende prijzen en festivals. Momenteel is hij jurylid van de nieuwe Australia Asia Literary Award, de grootste Aziatische literaire prijs ooit. Vittachi: "Iemand noemde mij ooit een firestarter. Ik start projecten op - festivals, uitgeverijen, columns, schrijversgroepen, prijzen, bladen – en dan laat ik het over aan andere mensen, terwijl ik vuurtjes stook op andere donkere plekjes. Ik vond die vergelijking wel leuk, hoewel ik er gevaarlijker door lijk dan ik eigenlijk ben!"

Een uitgebreide versie van dit interview leest u in de special Fake

Nury Vittachi zal deelnemen aan Winternachten 2009. Winternachten wordt gesteund door Stichting DOEN en het Hivos NCDO Cultuurfonds.