Opleiding en inkomen voor jonge kunstenaars in Kameroen

september 2008 -

Jonge Kameroenezen in de westelijke provinciehoofdstad Bamenda oefenen hun artistieke vaardigheden op verschillende terreinen, waaronder muziek, zeefdrukken, schilderen, ontwerp en houtsnijden. Linus Ngha Beng Kwokom, beter bekend als Leennox Bobo, richtte het COYAC (Community Youth Arts Centre) op om kinderen en jongeren in een achterstandssituatie wat geld te laten verdienen en tegelijkertijd hun kunstzinnige vakmanschap te vergroten.

Get the Flash Player to see this player.

video (c) Africa Interactive

Bobo is een veelzijdige landelijk bekende kunstenaar die zichzelf tot doel gesteld heeft om kunst tot een motor voor locale ontwikkeling te maken. "Mijn voornaamste doel is om de jeugd te betrekken bij economische, duurzame en ontwikkelingsinitiatieven", zegt hij. COYAC is een non-profitorganisatie die kunst en cultuur promoot en die minder bevoorrechte kunstenaars uit de noordwestelijke provincie wil laten aansluiten bij de internationale kunstwereld. In de jaren 2004, 2005 en 2006 nam COYAC deel aan de International Trade Fair in Bamenda.

Balikui Deffo is twaalf. 's Ochtends gaat hij naar school en de middagen brengt hij door bij COYAC, waar hij karikaturen leert maken. "Ik ben een gelukkig mens, omdat jongeren ontdekken dat ze talent hebben", zegt Bobo. Naast het aanbieden van een raamwerk en inspiratie, geeft Bobo workshops, organiseert hij uitwisselingsprogramma's, tentoonstellingen en andere manifestaties om zijn leerlingen met collega's te laten wedijveren.

Momenteel werkt het COYAC-team aan twee exposities – 'Going Green' over klimaatverandering en 'Arts venture through malaria and hiv/aids' over gezondheids- en gedragsproblemen bij jongeren. Beide worden naar verwachting eind 2008 gerealiseerd. Om dit doel - en andere ambities - waar te maken beseft Bobo dat er partners nodig zijn. Vooral waar het gaat om de internationale promotie van kunst en cultuur."De toekomst is schitterend", zegt hij.

Deze video werd gemaakt door Africa News-reporter Walter Wilson Nana, met gebruikmaking van een mobiele telefoon.