Kunstacademiestudenten in Kinshasa leren overleven

September 2008 -

Studenten aan de kunstacademie van Kinshasa, in de Democratische Republiek Congo (DRC), hebben drie taken: ze moeten studeren, kunstwerken maken én zij moeten afnemers vinden voor die kunstwerken. De 300 studenten van de academie hebben besloten hun werk te verkopen om het lesgeld te kunnen betalen en in hun levensonderhoud te voorzien.

Get the Flash Player to see this player.

video (c) Africa Interactive

De kunstwerken van de studenten variëren van schilderijen, beeldhouwwerk en keramiek tot gedreven metaal en decoraties voor binnen en buiten. De studenten volgen het voorbeeld van derdejaars Georges Herardy en lijken niets meer van de regering te verwachten. In plaats daarvan nemen ze zelf het heft in handen. "Door mijn kunst te verkopen kan ik rondkomen en mijn opleiding betalen", vertelt Herardy, en voegt eraan toe: "de regering is ons kennelijk vergeten."

De culturele diversiteit in de DRC is groot, dankzij een enorm aantal beeldend kunstenaars en ambachtslieden. Helaas worden dergelijke kunstenaars niet opgeleid aan overheidsinstellingen of door andere goed gerunde organisaties."Na mijn opleiding wil ik een eigen atelier hebben en beroemd worden", zegt Herardy.

Hoewel deze getalenteerde kunstenaars allerlei onderwerpen verkennen, zijn met name de vrouw en Afrikaanse tradities populaire motieven. De gangen van de academie zijn versierd met expressieve, geïnspireerde kunstwerken die de toeschouwer op een positieve manier raken. Ander werk verwijst naar de slavernij en slavenhandel, maar er komen ook actuele onderwerpen aan bod, zoals mensenrechten en democratie.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met persbureau Africa Interactive.