Film: Secret Sunshine – Lee Chang-dong

De ontwrichting van een vrouwenleven

september 2008 -

Lee Chang-dong (1954) was schrijver maar koos in 1998 voor het vak van filmregisseur. In 2003 was hij minister van Cultuur van Zuid-Korea. Secret Sunshine is zijn vierde film. Chang-dong heeft een groot publiek in eigen land en maakte ook naam in het buitenland. Hij kreeg prijzen op verschillende festivals. Chang-dong vertelt persoonlijke verhalen, maar zet tegelijkertijd een kritisch beeld neer van de Zuid-Koreaanse maatschappij. In Secret Sunshine vestigt een vrouw zich in de geboortestad van haar overleden man. Chang-dong laat op een subtiele manier zien hoe belemmerend sociale codes en verhoudingen werken. Hij schets het conflict tussen traditie en het moderne leven, toont hoe geld regeert en hoe dat kan leiden tot een gruwelijk misdrijf.

Secret Sunshine

Still uit Secret Sunshine

Toch is dit slechts de setting voor het eigenlijke verhaal. Secret Sunshine gaat over één vrouw, over één leven. Niet alleen over een levensloop, van buitenaf verteld, maar over de persoonlijkste, allerdiepste zielenroerselen van een vrouw in emotionele nood. De jonge Lee Shin-Ae verliest haar man door een auto-ongeluk. Kort daarna wordt haar zoontje ontvoerd en vermoord. Lee Shin-Ae probeert zich staande te houden, ze klampt zich vast aan het geloof, ze probeert te vergeven. Maar het is godsonmogelijk. Zeer overtuigend en met een enorme kracht laat Lee Chang-dong zien dat het leven zo'n wending kan nemen dat het werkelijk niet meer te leven valt. Lee Chang-dong sleurt ons mee in het innerlijk gevecht van deze vrouw. Het is onontkoombaar, tweeëneenhalf uur lang zul je voelen wat zij voelt. De schok dreunt nog lang door.

Secret Sunshine is een ronduit geslaagde film. Chang-dongs schrijverschap verraadt zich: hij vertelt het verhaal, chronologisch, in een goed tempo en met een enorme spanning die hij vasthoudt tot de laatste scène. En dan is 'Secret Sunshine' ook nog eens mooi gefilmd-realistisch en heel intiem- én er wordt prachtig in geacteerd.

Secret Sunshine draait vanaf 11 september 2008 in verschillende Nederlandse bioscopen. Van 4 t/m 17 september 2008 vertoont het Filmmuseum in Amsterdam alle films van Lee Chang-dong. Op 4 en 5 september is de regisseur aanwezig om vragen van het publiek te beantwoorden.