Beruchte video halls maken Oegandese films toegankelijk

september 2008 -

Video halls hebben in Oeganda een slechte reputatie. Voor weinig geld kan men in de armoedige gebouwtjes een film zien. Zijn video halls niettemin een stap op weg naar een volwassen filmcultuur in Oeganda?

Video hall in Gulu, Oeganda

"Waarom zijn Oegandese films alleen te zien voor de middenklasse in Kampala?", vraagt de Nederlander Michiel van Oosterhout van de Uganda International Film Foundation (UIFF) zich af. "In de video halls ontwikkelt zich een jongerencultuur die heel belangrijk is. Ze grijpen hun vrijheid en kijken naar westerse films. Dat moet alleen versterkt worden met wat meer inhoud." Sinds mei 2008 reist hij, samen met zijn Oegandese collega Mohammed Bagonza, regelmatig naar het noorden. Want juist daar, ver verwijderd van Oeganda's enige bioscoop (in de hoofdstad Kampala), zijn films van Oegandese bodem eigenlijk nooit te zien.

Het gemarginaliseerde Noord-Oeganda was twintig jaar lang het toneel van het conflict tussen rebellen van het Leger van de Heer en het nationale leger. Nu is er een staakt-het-vuren. Van Oosterhout: "We hebben diverse Oegandese producties, films met een educatieve boodschap, laten vertalen in de noordelijke talen Luo en Lubara." Bagonza: "We stimuleren niet alleen het kijken naar verlichtende films van eigen bodem. Ook blijven de authentieke talen van het noorden zo springlevend."

Een van de films die getoond worden in de video halls is Trough my eyes, een door UIFF geprocedeerde film over kindermishandeling. "Voor het eerst werd de film, die gedeeltelijk in het noorden is opgenomen, ook daadwerkelijk daar vertoond", zegt Van Oosterhout. "Op straat spraken mensen de hoofdrolspeelster opeens aan met 'ster'." De bedenkers van het project, dat door subsidies van NCDO en Missio van de grond kwam, hopen dat de tijdelijke vertoning van vertaalde films ook zelfstandig kan voortbestaan. Bagonza: "De eigenaar van een video hall kwam naar me toe, en vroeg of hij niet zelf ook films kon laten vertalen. Wat we in gang gezet hebben zal hopelijk worden voortgezet, als het voor mensen ook commercieel interessant blijkt."